Chudším rodinám na Mostecku začínají chybět peníze na potraviny nebo na oblečení

14. říjen 2022 11:58

Zvyšující se ceny nutí nejchudší rodiny na Mostecku omezovat nákupy potravin nebo oblečení. Shodují se na tom sociální pracovníci mostecké diakonie, která pomáhá sociálně slabým rodinám přímo v terénu. Na přelomu roku přitom na některé domácnosti s nízkými příjmy ještě dopadnou výdaje za dražší energie.

„Je to všechno drahé, už i chleba. Je to bída,“ konstatuje samoživitelka Bára, která má dvě malé děti a žije na sídlišti Janov v Litvínově. Poslední měsíce musí zvažovat, co do nákupního košíku vložit musí a naopak i to, bez čeho se ona i děti obejdou.

„Dřív stál cukr 20 korun, teď je za 39 korun. Všechno je drahé – jeden olej stojí 80 až 90 korun. Mám obě děti na plínkách – když jim je koupíte a k tomu i nějaké ošacení, tak je to taky drahé. Navíc rostou, tak jim pořád něco kupujete. Teď bude zima, tak je potřeba koupit bundy na ně, k tomu to jídlo. Já vůbec nevystačím s těmi penězi,“ krčí rameny paní Bára.

Kladivo dopadne zhruba do tří měsíců, varuje odbornice z dluhové poradny

Rostoucí inflaci i zvyšující se ceny potravin a ostatního zboží pociťují i ti nejchudší, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi.

„Určitě se jich to dotýká – hlavně, co se týče potravin. Na tom je to nejvíc vidět u těch rodin. Hodně rodin teď ubralo hodně na mase, protože je drahé, ale snaží se šetřit na všem – i na pečivu. Všechny ty potraviny šly cenově nahoru,“ říká sociální pracovnice mostecké Diakonie Andrea Holubová.

Kromě zvyšujících se cen zasáhne chudé rodiny i vyúčtování za energie. Těch několik málo chudších rodin, kterým se daří vytvářet si finanční rezervu, o ni rázem přijdou.

Problém se dá očekávat během tří měsíců. „Opravdu si myslím, že to kladivo dopadne, že to přijde během dvou, tří měsíců. Bude to ve chvíli, kdy si ty rodiny sáhnou na rezervy, pokud nějaké třeba mají,“ shrnuje Lada Šůlaková z dluhové poradny Diakonie v Mostě.

Neziskové organizace na Mostecku také v posledních měsících zaznamenaly více žádostí o potravinovou pomoc i služby sociálního šatníku, kde mohou zdarma lidé získat obnošené oblečení.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související