Děčín: NEJzelenější okresní město v České republice

8. listopad 2018

Český rozhlas se za podpory Evropské agentury pro životní prostředí rozhodl v roce 2015 zjistit, jaká města jsou v ČR ze všech nejzelenější. A jedno naše severočeské město na tom bylo nejlépe, tedy pro přesnost nejzeleněji.

Nejzelenější okresní města jsou Děčín, Jeseník a Vsetín – jásali obyvatelé nad výsledky analýzy provedené Evropskou agenturou pro životní prostředí.

Jak už asi tušíte, právě první místo s více než 63 procenty zeleně obsadil náš severočeský Děčín. Vděčí za to hlavně rozsáhlým lesům, které ze severu, od Labských pískovců a Děčínské vrchoviny, zasahují hluboko do katastru města.

Jen pro srovnání: Chomutov se v tomto žebříčku umístil na 19. místě, Most na 34. a Louny dokonce až na 59. místě s pouhými 2,67 %.

Pokud ale dáte na čísla a podobné žebříčky, vydejte se do Libereckého kraje. Jablonec nad Nisou se umístil v první desítce na 8. místě. Pověstné centrum české bižuterie totiž obklopují zelenající se kopce Jizerských hor.

Na špičku žebříčku Děčín posouvají kromě lesů také stromy obklopená sídliště a zarostlé břehy Labe i Ploučnice. I když se vždy nejedná o zeleň udržovanou a promyšlenou. Spíše takovou, která se nám ve městě příliš nelíbí.

A jak si stojí naše města ve srovnání s Evropou?

Praha je nejzelenější metropolí světa, spočítal před nedávnem nizozemský portál TravelBird, který srovnával plochu zeleně v padesátce velkých světových měst.

Českou metropoli na pomyslných stupních vítězů doplnily Madrid a Vídeň.

 

Spustit audio

Související