Děčín hostí sportovní svátek českých Židů

4. září 2016

Sportovní svět se sotva uklidnil po letních olympijských hrách a brazilské Rio se už chystá na paralympiádu. Za sportem ale nemusíme chodit tak daleko. Zajímavá sportovní akce – pravda, v o něco menším měřítku – se totiž brzy chystá i v Česku.

Už po dvaadvacáté se tu letos budou konat Sportovní hry Hakoach. Tentokrát je hostí Děčín. Jaká je historie tohoto sportovního svátku českých Židů a co nabízí letošní ročník?

Hakoach znamená hebrejsky „síla“. Hakoach je také název největšího židovského sportovního klubu u nás, který každoročně na konci léta pořádá stejnojmenné sportovní hry. Letos se konají mezi pátkem 9. a nedělí 11. září.

Myšlenka na uspořádání těchto her se zrodila před 22 lety v děčínské židovské obci, připomíná jeden z organizátorů her Hakoach Lukáš Kypta: „Hry vznikly v roce 1995 z podnětu předsedy Židovské obce v Děčíně a vynikajícího sportovce, oštěpaře Vladimíra Poskočila.“

První hry Hakoach se konaly v Děčíně a po té i dalších šest ročníků. Potom se začaly v pořadatelství střídat jednotlivé obce po České republice. Letos se hry opět vracejí do města svého vzniku, do Děčína. Přijet by mělo kolem padesáti závodníků.

O věk, kondičku nebo sportovní talent tu prý určitě nejde v první řadě. Podle Lukáše Kypty je smyslem her především setkávání lidí stejného původu a stejné víry. Židovské obce jsou totiž po České republice rozmístěné dost řídce a jejich členové nemají příliš možností se potkávat.

A v jakých disciplínách budou moci účastníci her Hakoach měřit své síly? Podle Lukáše Kypty to z atletiky bude například pro Děčín typický oštěp, dále se bude běhat, hrát tenis, badminton nebo ping-pong. Olomoucká a přerovská obec mají svůj židovský šachový kroužek, proto se budou hrát i šachy. Pro usedlejší závodníky je připravena střelba, bowling, anebo turistický výlet.

Jak se mluvilo před stovkami let v pražské židovské čtvrti? A jak to vlastně bylo s golemem? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

Spustit audio