Děčín hlásí objev tradičního jídla ‒ Podmokelského kecaného koláče

21. říjen 2016

Děčín se konečně může pyšnit svým tradičním jídlem. Recept na tzv. Podmokelský kecaný koláč objevili členové Děčínského fóra. jak se takový recept na tradiční regionální jídlo vlastně hledá?

„Hledání nebylo úplně jednoduché... Začali jsme tím, že jsme oslovili místní restauratéry, jestli některý z nich nemá nějaké jídlo, které by bylo pro region typické. Také jsme oslovili obyvatele a vypsali jsme i odměnu s tím, že když najdou takové jídlo, ať nám dají vědět. Bohužel ani jedna z cest nevedla k cíli. Pak jsme ale od občanů dostali tip, že Česká televize natáčela na děčínském zámku pořad Kluci v akci a při té příležitosti dohledali v archivu recept na Podmokelský koláč,“ popisuje hledání člen Děčínského fóra Jan Štefan.

Členové Děčínského fóra chtějí, aby se znovuobjevený koláč stal regionální potravinou a aby se jím mohl Děčín prezentovat nejen v blízkém okolí, ale v celé republice.

RECEPT NA PODMOKELSKÝ KECANÝ KOLÁČ

Máslové kynuté těsto:
20g droždí
1 lžíce krupivocého cukru
150-200 ml mléka
200g hladké mouky
175g polohrubé mouky
100g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli

Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu mouky, zalijeme mírně teplým mlékem, zamícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience, máslo nesmí být horké. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme přikryté na teplém místě hodinu kynout.

Příprava koláče:
Na vymaštěný plech s okrajem těsto rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy, pracujeme prsty. Na těsto klademe pomocí lžíce střídavě všechny tři ingredience. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až mají okraje zlatavou barvu a odlupují se od plechu.

Tvarohová náplň:
500g měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
1 žloutek

Tvaroh smícháme s cukrem a žloutkem.

Maková náplň:
150g mletého máku
100g cukru
asi 200ml mléka
rum

Mák s cukrem krátce svaříme v mléku v hustou kaši, ochutíme rumem.

Povidlová náplň:
300g švestkových povidel
trocha rumu

Povidla ochutíme trochou rumu.

Podmokelský kecaný koláč patří mezi kynuté koláče a je velice křehký a dobrý. Někteří do něj přidávají i jablka a koláč je tak křehčí ještě víc. Dobrou chuť!

Spustit audio