Děčín chce přijmout další strážníky. Na žádost obyvatel města

7. září 2017

Děčín chce do konce roku přijmout desítku nových strážníků. Chce zvýšit pochůzkovou hlídkovou činnost a reaguje tím na žádosti obyvatel. Ti si přejí vidět městské policisty častěji hlavně v ulicích Podmokel a centru Děčína 1.

Děčín chce dát svým obyvatelům pocit většího bezpečí na ulicích, proto hodlá navýšit stav strážníků městské police o 10 lidí. „Městská policie doplní pěší hlídky v centru Podmokel a v Děčíně 1. To samozřejmě vychází z hlasů občanů,“ konstatuje mluvčí města Markéta Lakomá a pokračuje: „Rozpočet se v tuto chvíli teprve tvoří, ale předpokládáme, že finanční nárůst bude kolem 4 milionů korun.“

Právě na finální rozpočet teď čeká městská policie, aby mohla spustit velkou náborovou akci.

„Zatím máme navýšení zaměstnanců, během října bychom rádi začali pouštět postupně zprávy, že hledáme nové posily,“ říká mluvčí děčínské městské policie Tomáš Pavlík.

Víc strážníků na ulicích v Děčíně by mělo být už v roce 2018

10 nových strážníků by mělo nastoupit od Nového roku. „Ideálně bychom byli rádi, kdyby se jednalo o strážníky z jiných měst, kteří bydlí v Děčíně, ale dojíždějí. Nebo o bývalé strážníky, kteří by se k této profesi chtěli vrátit,“ dodává Pavlík.

Lidé by víc strážníků v ulicích přivítali. „Tady určitě, v centru.“ „U nás na Letné aspoň, tam je ten azylák, a pak ten domov dole. Nelíbí se mi to tam, kolikrát jsme našli injekční stříkačky,“ potvrzují manželé Ipiusovi.

Zájemci o práci u městské policie budou muset projít standardním přijímacím řízením, které také obsahuje fyzické a psychotesty a splnit základní podmínky. „V tuto chvíli jsou podmínky: 21 let, české občanství, bezúhonnost, spolehlivost, střední vzdělání s maturitou a zdravotní způsobilost,“ vypočítává Pavlík.

V Děčíně teď dohromady 52 strážníků a 16 asistentů prevence kriminality. Noví lidé nejdřív musí projít dvouměsíčním kurzem, než se dostanou na ulici, kde se pak učí od služebně starších strážníků. Do plné služby se zapojují zhruba 5 měsíců po přijetí do zaměstnání.

autor: dap
Spustit audio