Cukr jde při vaření nahradit, ale nedělám to rád, přiznává učitel technologie přípravy pokrmů
Jde ve vaření a pečení nahradit cukr? Čím? Má to stejnou chuť? O zdravějším vaření si povídáme s Romanem Sejvalem, učitelem technologie přípravy pokrmů ze soukromé hotelové školy Bukaschool v Mostě.
„Sladká chuť je v kuchyni prostě nenahraditelná, a to především v cukrařině,“ upozorňuje v rozhovoru Roman Sejval.
Pokud je ale cukr v pokrmech potřeba nahrazovat, doporučil by místo něj třeba javorový sirup nebo jiný přírodní zdroj cukru, například rozinky. „Dá se to takhle dochutit, ale nejsem toho zastáncem. Ten výsledek prostě bude určitě jiný, než když tam přidáte klasický bílý cukr,“ dodává.
Co si myslí o stévii a dalších alternativních sladidlech? Dá se vařit chutně a přitom to s cukrem nepřehnat? A má smysl nahrazovat cukr medem? Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.