Čtyřlístek slaví padesátku. Nezapomněli na to ani v muzeu v Doksech

15. květen 2019

Jeden z nejoblíbenějších a nejdéle vycházejících českých komiksů, Čtyřlístek, slaví padesát let. Za tu dobu si stihl získat pozornost spousty lidí.

„S manželkou jsme před lety jeli do Itálie. Tou dobou jsem kreslil pro Mateřídoušku. Právě v Itálii jsme zjistili, jak se to dá krásně a zajímavě dělat, takže když jsme se vrátili, tak jsme u červeného vína vymysleli čtyři figurky a pojmenovali jsme si je, a vznikl první příběh,“ vzpomíná na začátky Čtyřlístku jeho autor Jaroslav Němeček. První Čtyřlístek s názvem Vynález profesora Myšpulína vyšel roku 1969 a slavil velký úspěch.

Podle průvodkyně Věry Španělové v muzeu v Doksech návštěvníci na komiksy z tehdejší doby stále vzpomínají: „Časopis býval podpultová záležitost, stálo to osm korun a někdo to stále schovává jako raritu, dokonce to mají lidé vázané, což je dnes velká cennost.“

Postavičky Čtyřlítsku jsou blízké i dnešním dětem

Čtyřlístek se ale libí i dnešním dětem. „Nostalgicky sem ale přicházejí i dospěláci,“ usmívá se průvodkyně s tím, že dospělí si rádi přečtou i rozšiřující literaturu, která je v muzeu k dispozici.

„Čtyřlístek čtu od doby, co chodím do první třídy,“ potvrzuje slova průvodkyně malá návštěvnice, „Nejraději mám Fifinku, protože umí vařit a ráda peče buchty. Nejraději mám příběh Čtyřlístek v pravěku,“ doplnila s tím, že dnes mohly děti v muzeu vyrábět roboty.

Muzeum připravilo tvoření pro děti

Muzeum pro děti k příležitosti padesátého výročí připravilo sérii kreativních víkendů. Do konce měsíce zbývají ještě dva. Příští víkend budou návštěvníci malovat na tašky s Bobíkem a příští víkend se budou v muzeu vyrábět ponožková strašidla pro Pinďu.

Je tu navíc ještě jeden důvod, proč by čtenář Čtyřlístku měl Doksy navštívit. „Tento kraj měl pan Němeček rád, proto sem příběhy zasadil. Máchovo jezero je Blaťák, hrad Bezděz je Bezzub a Doksy jsou Třeskoprsky,“ prozradila Věra Španělová.

autoři: Michael Kliment , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.