Čtenářům začne sloužit nová pobočka Severočeské vědecké knihovny v Neštěmicích

6. březen 2020 08:35

Speciální základní škola a Praktická škola v ústeckých Neštěmicích se po skoro 2,5 letech rekonstrukce představila veřejnosti. Ústecký kraj za kompletní opravu budovy z roku 1931 i modernější přístavby zaplatil skoro 77 milionů korun. Nově je tam i pobočka Severočeské vědecké knihovny. Pro čtenáře se otevře 9. března.

„Vesměs tady máme děti s mentálním poškozením, jsou tu i tzv. psychiatrické třídy' pro děti s poruchami autistického spektra, kde je maximálně 12 dětí. V některých třídách máme asistenta, v jiných je tzv. tandemový učitel' – tam jsou na třídu dva učitelé,“ popisuje zástupce ředitelky školy Radek Huťka.

Novinkou je pobočka Severočeské vědecké knihovny se samostatným vchodem. Je to náhrada za zrušenou pobočku v Krásném Březně. Podle knihovnice Lucie Fišerové jedna místnost s knihami stačí.

„Myslíme si, že škola je tím komunitním centrem, které by mělo stmelovat všechny ty skupiny lidí, a protože chceme ukázat, že – mimo zavírací hodiny, může takováto pobočka sloužit i jako školní klub pro žáky na doučování, hraní a jiné aktivity,“ vysvětluje důvody pro zřízení pobočky knihovny ve škole ředitelka Severočeské vědecké knihovny Jana Linhartová.

Novou pobočku na Střekově místo té zrušené by se měla otevřít zhruba za měsíc také ve škole nedaleko Novosedlického náměstí.

Krajská knihovna chce od města víc peněz na provoz poboček. Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO by o výši příspěvku mělo být jasno do konce dubna.

Spustit audio

Související