Ústecká knihovna otevře na jaře pobočky na Střekově a v Neštěmicích. Budou ale jinde než ty původní

24. únor 2020 15:10

Severočeská vědecká knihovna na jaře otevře v Ústí nad Labem dvě nové pobočky – na Střekově a v Neštěmicích. Mají nahradit pobočky zrušené začátkem letošního roku. Budou ale v jiných prostorách – jednání o umístění v některé základní škole nedopadla dobře.

V diskuzi o přidělení dotace na provoz to vysvětlil primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO: „Vzhledem k tomu, jaké jsou tam nároky na hygienu a oddělení žáků od občanů, tak to není možné bez významných investic do těch našich školských zařízení.“

Od 5. března tak podle ředitelky knihovny Jany Linhartové začne místo v Corsu v Krásném Březně fungovat pobočka ve Speciální základní škole a Praktické škole v Neštěmicích.

„Knihovna bude v nějakou dobu otevřená pro veřejnost a v době, kdy veřejnost v knihovně nebude, může tyto naše prostory využívat škola – například s asistentem pedagoga pro účely doučování nebo jen pro neformální setkávání,“ vysvětluje Linhartová a pokračuje: „Pobočka knihovny na Střekově bude v malém přístavku bývalé speciální školy praktické – je to bezbariérový objekt v centru Střekova poblíž Novosedlického náměstí u zastávky MHD.“

Zastupitelé schválili dotaci na provoz jednou tak vyšší než loni – 1,2 milionu korun. Už dříve ředitelka Linhartová náklady na funkci městské knihovny, kterou krajská knihovna pro město dělá, vyčíslila na 17 milionů korun.

Vedení kraje chce, aby město dotaci zvýšilo. Jednání podle primátora Petra Nedvědického stále probíhají.

„Abychom těch 17 milionů dostali do nějakých správných položek, protože se nedomníváme, že by si měla knihovna jako taková určovat rozsah svých služeb. To my žádáme po knihovně rozsah služeb,“ shrnul Nedvědický.

O tom, co město bude od knihovny chtít a kolik by to v příštím roce mohlo stát, by podle primátora mohlo být jasno v dubnu.

Spustit audio

Související