Co je, a co není pravý burčák? Ptali jsme se vinaře z Velkých Žernosek Dalibora Mikulenky

1. září 2018

„Pravý burčák drží jenom čtyři hodiny na vrcholu samotného kvašení, 6 až 7 procent alkoholu, určitý zbytkový cukr, protože všechny cukry ještě nevykvasily, je perlivý a měl by být přiměřeně teplý,“ radí žernosecký vinař Dalibor Mikulenka, jak rozlišit burčák od mladého vína.

„Potom se takzvaně zlomí, je v tom více alkoholu, ale už méně toho nezkvašeného cukru, a začíná to být mladé víno,“ doplňuje.

Jak se vlastně burčák vyrábí? „Vylisujete hrozny, řekněme, že to má cukernatost 20 kilo v hektolitru, rozkvasíte ho, lépe, když je odkalený, pěkně světlý, no a během tří, čtyř dnů, podle teploty sklepa, podle teploty moštu, to začne perlit, unikat oxid uhličitý, až to dojde do té fáze 6 až 7 procent alkoholu,“ popisuje proces výroby Dalibor Mikulenka.

Pokud vinaři prodávají burčák několik dní za sebou, je to ještě burčák? „Já přes to září prodávám poměrně slušný burčák odrůdy Müller Thurgau, kterou za tímto účelem pěstujeme,“ odpovídá na otázku Dalibor Mikulenka. „Vylisujeme 650 až 700 litrů, mošt zachladíme a postupně ho rozkvášíme po 150 až 200 litrech, takže si dovolím prodávat burčák po dobou tří týdnů.“

Jak doma burčák skladovat? „Je ideální, když si ho koupíte při 4 až 5 procentech alkoholu, kdy má burčák má ještě dostatečnou zásobu cukru a není na tom vrcholu,“ doporučuje Dalibor Mikulenka a dodává: „Jestliže si ho koupíte dopoledne a chcete ho na večer a necháte ho v nějaké teplé místnosti, byť otevřený, tak se může stát, že prokvasí a už to nebude ten „pravý burčák“, ale bude to mladé víno.“

autoři: Veronika Králová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka