Cítíte se doma neútulně? Jste v práci rychle unavení? Možná za to může špatné osvětlení!

17. srpen 2016
Jak správně nakupovat

O tom, jak se v té které místnosti cítíme, rozhoduje i barva světla. Ano, čtete správně, ne barva svítidla, ale barva světla. Ovlivňuje nás navíc mnohem víc, než bychom byli ochotni připustit.

Svítidla kupujeme především podle toho, jak nám stylově „sednou“ do bytu. Jenže to je chyba. Styl zařízení je jen jeden bod, který by měl výběr svítidel ovlivnit. Dalším kritériem pro výběr svítidla, který mnohem důležitější, ale z neznalosti hodně zanedbávaný, je barva světla.

Teplá vs. studená

Obecně se dá říct, že do domácností patří spíše teplá barva světla, do kanceláří barva studená. Je to proto, že teplá barva světla uklidňuje, utlumuje, navozuje relaxaci. Studená naopak dokáže energii vybudit.

Jak říká technický ředitel společnosti Halla Jan Petrášek: „Souvisí to se slunečním svitem. V průběhu dne sluneční svit kolísá. Když je slunce vysoko na obloze, je spíše studená barva světla, ráno a večer spíše teplá.“

I v rámci bytu jsou samozřejmě prostory, kde potřebujeme být spíše aktivní, a i v práci najdeme místa, kde je vhodnější vytvořit útulné zázemí. Takže pracovní linka nebo pracovní místo u stolu můžeme doplnit svítidlem se studeným světlem, zrovna tak jako teplé světlo příjemně uvolní klienty, čekající, než na ně dojde řada.

Jak barvu světla poznáme?

svítidla, lustry, lampy, osvětlení, design (ilustrační foto)

O tom, jakou barvu světlo má, se dočtete na obalu zdroje nebo svítidla. Jestli hledáte teplé světlo, vybírejte v rozmezí 2 700 až 3 000 K, denní studené od 4 000 do 5 000 K, hodně studená bílá je nad 5 000 K. (K = kelvin, jednotka chromatičnosti. Čím více jednotek, tím studenější světlo.)

Pocitově se můžete přesvědčit o tom, že teplá barva vytváří pocit uvolnění, spočinutí, útulnosti a pohody. Studená barva je ostřejší a k odpočinku neláká.

Trend poslední doby?

Moderní je řídit si svůj život. Řídit a ovládat své pocity. Řídit světlo. Ovládat můžeme nejen barvu světla, ale i jeho intenzitu.

Nic vám nebude platné, že vyberete správnou barvu světla, když světlo bude nedostatečné. Jak si poradit s tím, aby světlo bylo funkční, a zároveň abychom neplatili za energii víc, než musíme, se dozvíte z přiloženého audiozáznamu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio