Čínská medicína a péče o játra

15. březen 2013

Čínský pentagram je kruh, který šipkami propojuje pět prvků - vodu, dřevo, oheň, zemi a kov. Každý prvek vládne v jiné období roku, stejně tak jako tělesný orgán. Zatímco v zimě vládl prvek voda a nejvyšší činnost vykazovaly ledviny, na jaře převzal vládu prvek dřevo, chcete-li strom, a nejaktivnější jsou játra.

Už tak nějak podvědomě jíme v zimě hutné a horké, dlouho pečené či vařené pokrmy. Na jaře nás přepadne chuť na čerstvé a zelené. Je to proto, že na jaře jsou nejaktivnější ze všech našich orgánů játra - a ta mají ráda čerstvou zeleninu, plnou síly a vitamínů.

Jak tedy nejlépe povzbudit právě játra? „Vhodné jsou všechny mladé výhonky – mladá pampeliška, mladé kopřivy, dají se natrhat květy sedmikrásky... Všechno to, co právě vyrašilo, protože to nám dodá tu jarní, silnou energii, kterou potřebujeme na fungování jater a žlučníku.“ popisuje znalkyně čínského pentagramu Aneta Benediktová.

S jarem může souviset i extrémní chuť na kyselé – ta ukazuje na to, že naše játra nejsou v pořádku a měli bychom jim věnovat zvýšenou péči. Nejznámější bylinou, prospívající játrům, je ostropestřec mariánský, který funguje také na žlučník a žlučovody.

Na jaře bychom měli podle čínského pentagramu připravovat jídla buďto naklíčením, nebo vařením v páře. „Vařením v páře se nezničí vitamín C a mladé enzymy z mladých výhonků. Je to dobrá prevence proti jarní únavě.“ vysvětluje Aneta Benediktová.

Podle čínské medicíny játra ovlivňují zrak a kůži – pokud se člověku horší zrak nebo se mu dělá vyrážka, znamená to, že játra nepracují tak jak mají.

Spustit audio