Chráněné oblasti Labské pískovce je padesát let, pomohl by jí správce

25. červen 2022 09:59

Udržet výjimečnost chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, to je cíl ochranářů. Pomohl by i správce, který by výletníky upozorňoval, co se v oblastí smí či nesmí dělat.

Uvedl to ředitel odboru ochrany přírody spadající pod Správu národního parku České Švýcarsko Petr Bauer.

Pro Labské pískovce je podle Bauera důležité jednak odolat tlakům, které by mohly výjimečnou oblast poničit. Měla by si zachovat standardy, pro které ji vyhledávají turisté i filmaři.

Ale důležité je i usměrnit návštěvníky, kteří jim škodí. Například rozdělávají oheň na místech, která pro to nejsou vymezena. To by byla jedna z hlavních úloh správce. Tento krok však podle Bauera musí například v případě Tiských stěn učinit obec Tisá.

Jako chráněná krajinná oblast byly Pískovce vyhlášeny před padesáti lety 27. června. Vyhláška ale nabyla účinnosti až 19. září 1972. Nápad výjimečnou krajinu chránit je ovšem podstatně starší.  

Zrodil se už ve 20 letech minulého století. V roce 1923 navštívil oblast Labských pískovců Rudolf Maximovič, který se výrazně zasloužil o rodící se ochranu přírody ještě před vznikem první republiky.

„Navrhl tehdejším vlastníkům vymezit určité plochy jako takové přírodní rezervace, “ uvedl Bauer. Dodal, že nejstarší listina, kterou k ochraně Labských pískovců dohledal v archivu, je z roku 1958, kdy začaly první myšlenky na přípravné práce ze strany tehdejších úřadů.

Tiské stěny

Zpočátku byla podle Bauera ochrana mnohem přísnější, do porostů se lesnicky nezasahovalo. A nepodepsaly se na nich ani hospodaření a těžba za minulého režimu, protože stromy byly pro kácení příliš mladé. „Teď se snažíme alespoň pozitivně podpořit druhovou skladbu zeleně,“ řekl ředitel.

Nedocenitelné je na Labských pískovcích podle ředitele zejména to, že jsou udržované podle určitých pravidel. Týkají se například i staveb, které mohou v oblasti stát.

Na další ochranu Labských pískovců I celého národního parku České Švýcarsko přispívají kromě státu I návštěvníci – využívají k tomu dárkového terminálu v informačním centru v Jetřichovicích na Děčínsku, pomocí kterého posílají peníze na speciální účet.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související