Chomutov bude vykupovat byty po celém městě. Chce tak bojovat proti obchodu s chudobou

7. květen 2019

Chomutov chce bojovat proti obchodu s chudobou. Radnice proto vykoupí od soukromých vlastníků desítky bytů, ze kterých vybuduje sociální bydlení.

Město získalo na výkup bytů dotaci ve výši 7,5 milionu korun z Evropské Unie. Za ně chce Chomutov pořídit zhruba dvě desítky malometrážních bytů. První klienti sociálního bydlení by se mohli nastěhovat na podzim.

Z dotace může město byty vykoupit a následně opravit. Vlastníci bytů mohou své nabídky prodeje ukládat na speciálním webu.

„Prostředky se dají použít na nákup a následnou rekonstrukci do stavu, který by odpovídal nárokům toho bydlení. Město nebude kupovat byty vybydlené – musí to být byty, které by byly hned obyvatelné. Když to zjednoduším: mohou tam být počmárané zdi, ale nemůže tam být vytržený záchod, vana nebo kuchyňská linka,“ vysvětluje náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Komu mají sociální byty sloužit, popisuje Kamila Zinčenková z Vládní agentury pro sociální začleňování: „Jsou to chudí lidé. Lidé, kteří i v dnešní době těžko hledají práci, nebo lidé zadlužení. A pak jsou to samozřejmě samoživitelé.“

Chomutov je jedno z prvních měst, které se k výkupu bytů pro vznik sociálního bydlení odhodlalo

Chomutovský magistrát eviduje takových lidí zhruba 150. Podle Kamily Zinčenkové je Chomutov jedním z prvních měst, které využívá dotace na výkup bytů a následný vznik sociálního bydlení.

Město ale musí řešit paradox. Nabídky na nejlevnější byty budou přicházet ze dvou sociálně vyloučených lokalit. Právě tam ale dotace vznik sociálních bytů neumožní. Podle Zinčenkové to má jediný důvod –sestěhovávání sociálně slabých není dobrým krokem.

Podle vedení Chomutova může zatím jinde nevyzkoušený model zkrachovat jen kvůli jednomu. Že se město nedohodne s vlastníky bytů.

„Krachnout to může, ta obava tu panuje. Například se nedohodneme na ceně, neschválí to zastupitelstvo, nebo budou znalecké posudky mimo očekávání těch prodávajících,“ vysvětluje primátor Chomutova, Marek Hrabáč z hnutí ANO.

O výkupu každého bytu i o tom, kdo se do bytů nastěhuje, budou rozhodovat zastupitelé. Poprvé by tak mohli učinit v červnu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související