Vlakové nádraží v Chomutově by se mělo přestěhovat blíž k centru města. Záměr schválili zastupitelé

17. duben 2019

Budova vlakového nádraží v Chomutově by se měla přesunout blíž k centu města. Zastupitelé odsouhlasili záměr Správy železniční a dopravní cesty, která má stavbu nového nádraží v plánu.

Pozemky, na kterých by mělo zhruba za pět let vzniknout, ale nepatří státu ani městu. Vlastní je podnikatelé, kteří tam mají své dílny, autoservisy nebo prodejny. O záměru nádražní budovu posunout se dozvěděli z médií.

Správa železniční dopravní cesty s nimi ještě nezačala jednat. Někteří majitelé pozemků se obávají toho, že pro ně stavba nového nádraží bude likvidační.

Zastupitelé Chomutova o záměru Správy železniční dopravní cesty jednali v pondělí 15. dubna. To, že je nutné postavit se na stranu podnikatelů a vlastníků pozemků zaznívalo ze všech politických stran.

O přesunu nádraží nakonec bude muset rozhodnout vláda

I když se už teď veškerá jednání uskuteční jen mezi Správou železniční dopravní cesty, Českými drahami a vlastníky pozemků, Chomutov chce u jednání být a chomutovské podnikatele podporovat.

Podle SŽDC by náklady jen na přeložení nádraží měly dosahovat necelých dvou miliard korun. Další desítky nebo stovky milionů by mohlo stát vykoupení pozemků a kompenzace podnikatelům.

Než dojde k přesunu nádraží, musí záměr odsouhlasit vláda. Podle SŽDC by práce mohly začít nejdříve v roce 2023.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související