Chmelaři se obávají houbové choroby. Může jim snížit úrodu, nebo i chmel zahubit

10. duben 2024 09:36

Chmelaři mají na začátku letošní sezóny jednu starost navíc. Nemoc rostlin, která může výrazně ovlivnit sklizeň. V horším případě i na několik let.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský sledováním zhruba 400 chmelnic zjistil na 19 z nich výskyt houbové choroby. Takzvané verticiliové vadnutí chmele zároveň u podezřelých porostů monitoroval i Chmelařský institut v Žatci.

„Nejvýznamnější chorobou v chmelařských končinách je peronospora chmelová – tu nemůžete nikdy vynechat. To se stříká spíše preventivně, protože ta skutečně vždy nastane. Co se týče těch škůdců, tak nejvýznamnější je teď v jarním období lalokonosec libečkový a dřepčíci, v těch pozdějších obdobích to jsou pak mšice a svinuška chmelová,“ vypočítává hlavní choroby a škůdce chmele vedoucí chmelařství ve Stekníku Jaroslav Pokorný.

Parazitující houba se k nám dostala z Anglie

Na chmelnicích, ve kterých hospodaří, verticiliové vadnutí potvrzené není. „Problém u té houby je, že ty spory jsou dobře uzpůsobeny k přežití v té půdě, kde mohou vydržet několik let,“ upozorňuje vedoucí molekulární analýzy a diagnostiky Chmelařského institutu v Žatci Josef Patzak.

Rozbor podle něj potvrdil, že houba se k nám dostala se sadbou z Anglie. „V Česku je celá sadba kontrolovaná a produkovaná na plochách, kde to není, proto je evidentní, že přenos byl sadbou ze zahraničí. Bohužel se k nám dostal ten velice letální kmen z Anglie,“ potvrdil Patzak.

Pokud se tento kmen projeví, rostlina pravděpodobně nepřežije. Způsobí, že chmel ani s vláhou neprospívá a usychá. Seschlé části navíc podpoří další šíření spor. „Může se to přenášet především na obuvi nebo na traktorech nebo na té mechanizaci,“ dodává Josef Patzak s tím, že nejdůležitější je důsledná dezinfekce.

Napadenou chmelnici je nutné nechat několik let ladem

Rostliny z napadené chmelnice je potřeba zlikvidovat a pole nechat nejlépe několik let bez chmelu.

„Na tuhle chvíli nebo na toto období žádný program koncipovaný nemáme. Ideální by samozřejmě bylo, aby ten pěstitel chmele mohl vysadit tu chmelnici na nějakém svém jiném pozemku, než se ta půda dezinfikuje,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL

Chmelařský institut v minulém roce zkontroloval 96 podezřelých vzorků rostlin, pozitivních bylo 12. Pro chmelaře proto zůstává houbové vadnutí skrytým nebezpečím.

Spustit audio

Související