S plánováním rozvrhu práce pro dohodáře podle nového zákoníku práce nemají chmelaři problém

10. srpen 2023 15:44

Lidé, kteří pracují na dohody, by mohli mít nově v práci víc bonusů. Chystaná novela zákoníku práce pro ně počítá mimo jiné s konkrétním rozvrhem práce nejméně na tři dny předem. Tak zvané dohodáře zaměstnávají i chmelaři z Žatecka. Nejvíc při sklizni chmele, která začne zhruba za týden.

Ivan Fučuk jezdí pravidelně na sezónní výpomoc. Práci mu zajišťuje agentura, se kterou má podepsanou dohodu. „Začíná se se zapichování drátků, pak to jde přes první a druhé zavádění a tak dále. Teď okopáváme chmel, aby krásně rostl,“ vysvětluje.

S přípravou na sklizeň finišuje taky Milan Olah. V chmelařství je zaměstnaný jako traktorista, ale s prací na dohodu má osobní zkušenost.

„Taky jsem byl na dohodě. Pracoval jsem v jiném zaměstnání, pak jsem si vzal dovolenou a sháněl si práci s tím, že si přivydělám. Tak jsem si našel brigádu – šel jsem na sklizeň chmele. Týden dopředu jsem věděl, co budu dělat – to pro mě bylo důležité, že jsem věděl, do čeho jdu,“ vzpomíná Milan Olah.

Plánovat práci na tři dny dopředu pro dohodáře v zemědělství jde

„Co se týče dohody, tak to jsou většinou brigádníci – pro ně je ta práce většinou jasná. V našem případě jsou to například práce na sušárnách, traktoristé a doplňkové práce. Takže u nás jsme schopni určit práci na tři dny dopředu. Nevím ale, jak je to v jiných odvětvích,“ shrnuje vedoucí hospodářství Stekník Jaroslav Pokorný.

Do steknického hospodářství patří přes 150 hektarů chmelnic, z toho zhruba 20 hektarů je sadba pro české chmelaře, 60 hektarů hořčice a 250 hektarů pšenice, kterou tady stihli sklidit začátkem horkého července.

Spustit audio

Související