Chcete zažít pěkné a poklidné vánoční trhy? Jeďte do Pirny!

27. listopad 2014

Hledáte klidné vánoční trhy? Žádná tlačenice, žádné fronty na klobásy, žádné davy? Tak hurá do Pirny! Leží nedaleko hranic, dvacet kilometrů od hraničního přechodu Petrovice na Ústecku.

Trhy na náměstí, které vypadá stále úplně stejně jako na obrazech slavného malíře Canaletta, nemohou zklamat ani tu nejromantičtější duši. Navíc se tu každý den koná nějaký kulturní program. Nejčastěji jde o hudební vystoupení, ale můžete vidět i loutkové představení nebo ohňovou show.

Na samém okraji Pirny leží Zuschendorf – zámeček proslulý svými skleníky a sbírkou kamelií. Ty zatím ještě nekvetou, ale i tak stojí zámek právě teď v adventním čase za návštěvu – jeho interiéry jsou až do 16. prosince vyzdobeny tak, aby návštěvníky co nejvíce vánočně naladily.

Nejenom dětem se budou líbit místnosti s nápaditě naaranžovanými plyšovými medvědy, modelovou železnicí nebo pokojíčky pro panenky. V dalších zámeckých komnatách si můžete prohlédnout ukázky vánočních interiérů našich předků. Vstupné na zámek Zuschendorf jsou čtyři, snížené tři eura.

A jak se do Pirny dostat? Můžete samozřejmě autem, pokud ale dáváte přednost hromadné dopravě, určitě si kupte výhodnou jízdenkou Labe - Elbe. Je to jízdenka, se kterou můžete dvacet čtyři hodin jezdit po česko-saském příhraniční a která platí jak ve vlacích, tak v autobusech. Pro jednu osobu stojí dvě stě korun, hromadná jízdenka pro dva až pět lidí přijde na čtyři sta korun.

Lidé z okolí Ústí mohou pro cestu do Pirny využít přímé autobusové spojení z Tisé. Ve všední dny jede autobus na lince Tisá – Pirna a zpět třikrát denně, o víkendu čtyřikrát. Jízdní řády najdete na ZDE.

Spustit audio