Chcete přestat kouřit? Nejdůležitější je rozhodnout se. To za vás nikotinové náplasti a žvýkačky nevyřeší

25. březen 2015
Jak správně nakupovat

Žvýkačky, které nás nevrátí do dětství. Náplasti, které nechrání rány. Inhalátor, který neléčí astma. Cigareta, která neohrožuje okolí kuřáka. To jsou nejběžnější podpůrné prostředky pro odvykající kuřáky. Jednotlivé prostředky se dají i kombinovat, ale pozor! Vždy je nutné hlídat si množství přijímaného nikotinu, protože šedesát miligramů nikotinu už je smrtelná dávka.

Každá cigareta může být tou poslední, pokud se skutečně rozhodnete přestat s kouřením. Nejdůležitější je podle MUDr. Karla Urbana z Ústí nad Labem rozhodnutí a motivace kuřáka. A také uvědomění si, že kouření je nemoc a léčení by mělo probíhat za pomoci odborníka. Podle statistik se povede jen každý pátý až šestý pokus přestat kouřit.

Pro volbu podpůrných prostředků při odvykání kouření je zásadní vědět, kolik nikotinu denně kuřák potřebuje. "To neurčuje počet vykouřených cigaret, ale měření kysličníku uhelnatého ve vydechovaném vzduchu," upozorňuje MUDr. Karel Urban. "Dvacet cigaret denně u dvou různých kuřáků neznamená stejné množství inhalovaného nikotinu. Množství nikotinu uvolněné z jedné cigarety se liší v závislosti na intenzitě kouření, je to něco mezi jedním až dvěma miligramy. Rozdíl při stejném množství vykouřených cigaret může být tedy i dvojnásobný." Tato měření provádějí centra pro odvykání kouření.

Nejznámější jsou náplasti obsahující nikotin. Náplasti je třeba volit podle obsahu nikotinu a postupně, jak se snižuje potřeba nikotinu, volit i náplasti s jeho menším množstvím. Náplast vydrží většinou čtyřiadvacet hodin. Kontraindikace nejsou známy, ale u některých jedinců se může projevit alergie na náplast. Pak je vhodné změnit výrobce. Náplasti se aplikují na místa, kde není kůže příliš ochlupená a kde se člověk nepotí. Náplasti dodávají nikotin v určitém množství do těla soustavně.

Inhalátor oproti náplastem slouží k rychlému dodání nikotinu při silných abstinenčních příznacích. Udává se, že do deseti vteřin po použití inhalátoru je už nikotin v mozku. Je tedy vhodný pro silné kuřáky jako řešení akutního stavu. Žvýkačky pro kuřáky mají hořkou chuť a používají se jinak, než běžné žvýkačky. Nežvýkají se tedy trvale. V podstatě nejde o žvýkání, ale o pouhé rozkousnutí žvýkačky, pak se uvolní určité množství nikotinu. Vypadá to asi takto: žvýknout, nechat v puse odležet, asi za deset minut žvýknout a nechat odležet.

Výhoda elektronické cigarety je v tom, že obsahuje pouze nikotin - žádné další škodlivé prvky jako běžné cigarety. Nahrazuje kuřákovi potřebu kouření včetně sociálních návyků jako jsou manipulace rukama, cigaretka při kávě, ve společnosti... Elektronická cigareta je pro okolí kuřáka neškodná a neobtěžuje. Nevýhodou je riziko předávkování se nikotinem. Obyčejnou cigaretu kuřák dokouří a típne. Elektronickou cigaretu je třeba naučit se odkládat.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio