Chcete dobře vycházet se sousedy? Tak si raději místo štěpkovače pořiďte drtič

8. leden 2016
Jak správně nakupovat

Nevíte, jestli máte pořídit drtič nebo štěpkovač? Záleží na průměru větví, které potřebujete zpracovat, ale třeba i na tom, jaké máte sousedy!

Rozdíl mezi drtičem a štěpkovačem je hlavně v tom, jak tyto stroje fungují. Štěpkovač pracuje vysokoobrátkově, nože odkrajují obdobně jako hoblík, z větví kusy materiálu. Drtič pracuje s nízkými otáčkami, k drcení dochází, když ozubené kolo tlačí větve proti přítlačné desce. Výsledek práce obou strojů je podobný, snad jen ze štěpkovače vychází zpracovaný materiál trochu jemnější.

Zajímavé je, že při volbě mezi drtičem a štěpkovačem byste měli přihlédnout i k tomu, jak často s těmito stroji budete pracovat, a jak blízko a jaké máte sousedy.

Rychlost kontra hlučnost

Jestliže potřebujete pracovat se strojem v zahrádkářské kolonii nebo v zástavbě rodinných domů, volba je jasná: nízkoobrátkový drtič. Je jednoznačně méně hlučný, což ostatní lidé v okolí určitě uvítají. Menší hlučnost je ale vyvážena pomalejší rychlostí práce, než jakou je schopný dosáhnout štěpkovač.

Základní rozdělení obou skupin strojů je na elektrické a motorové. Stroje na 230 V patří do kategorie běžných zahrádkářských strojů, stroje na motorový proud jsou na úrovni poloprofesionální. Na naftu fungují většinou profesionální stroje, za podmínek někde v přírodě, v terénu, kde není dostupná elektřina.

Elektrické štěpkovače a drtiče na světelný proud zvládnou větve maximálně o průměru 4 centimetry, stroje na 380 V dokáží pracovat do průměru 6 až 7 centimetrů.

Na výkonu záleží…

Pozor! Čím větší větve chcete zpracovávat, tím větší výkon stroje zvolte! Miroslav Mervart, odborník na zahradní techniku z firmy Lemer v Ústí nad Labem tvrdí: „Když výrobce uvede v technických parametrech, že stroj zvládne až 4 centimetry a elektromotor bude mít 1.800 wattů, tak bych řekl, že ty 4 centimetry nebudou pravda. Mělo by to být nad 2 kilowatty.“

Doplňková výbava drtičů a štěpkovačů je různá. Některé nemají žádnou, pak nadrcené větve nebo štěpka vypadávají přímo na zem, vy je musíte lopatou sbírat a kolečkem odvážet na místo určení.

Některé stroje mají nádoby na sběr zpracovaného materiálu, většinou bedýnku nebo transportní pytel. Než je necháte zcela naplnit, zamyslete se, jestli je úplně plné unesete!

autor: Veronika Dašková
Spustit audio