ČEZ vytipoval šest míst pro stavbu továrny na výrobu lithiových baterií. Favoritem je Prunéřov

28. červenec 2021 09:21

Pro stavbu továrny na výrobu baterií pro elektromobily vybírá firma ČEZ ze šesti míst v Ústeckém kraji. Nejpravděpodobnější je areál bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov 1, kterou loni ČEZ odstavil. Takzvaná gigafactory souvisí s plánovanou těžbou lithia na Cínovci na Teplicku.

Výstavbu továrny chce podpořit stát. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto s ČEZ podepsalo memorandum o spolupráci.

Ministr Karel Havlíček z hnutí ANO potvrdil, že nejlepším místem by byl právě Prunéřov.

„Řádově se v tuto chvíli jedná asi na šesti lokalitách, Prunéřov skýtá asi největší příležitost pro potencionálního investora. Mimo jiné je i ve vlastnictví ČEZ, má to dobrou polohu, i s ohledem na dobudování silniční sítě, železniční sítě nebo s ohledem na zásobování elektrickou, nebo jakoukoliv jinou energií,“ vysvětlil Havlíček.

Nejdřív lithium, pak továrna

Nejdřív se ale podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše musí rozjet těžba lithia na Cínovci.

„Jsme v procesu EIA, zjišťovací řízení by mělo být ukončeno na konci tohoto měsíce, a když se podívám na časový plán, tak rozhodnutí o výstavbě toho dolu má být někdy do konce příštího roku, začátek produkce pak někdy v polovině roku 2025. Plná produkce by měla být v roce 2028,“ shrnul Beneš.

Mezitím se firma ještě musí rozhodnout, jakou metodou bude lithium z Cínovce v gigafactory zpracovávat.

„Ať už to bude ta klasická, modifikovaná, sádrovcová metoda, nebo ta modernější metoda, kterou konzultujeme s kolegy z VŠCHT a ze společnosti Lafarge. Obě metody posuzujeme v poloprovozním režimu, a ten harmonogram je takový, že to lithium by určitě nemělo být později než gigafactory,“ uvedl Beneš.

Stavba gigafactory by měla v první fázi stát nejméně 52 miliard korun – formu státní podpory by musela schválit Evropská komise.

ČEZ podle generálního ředitele Daniela Beneše počítá i s dalšími investory.

Spustit audio

Související