Cestující v ústecké MHD by se chtěli cítit bezpečněji, ukázal průzkum

30. prosinec 2013
Zprávy

Větší bezpečí a nové vozy by si přáli cestující ústeckou MHD. Vyplynulo to z nedávného průzkumu, kde na otázky odpovědělo přes 1200 lidí. Část z nich oslovovali přímo na ulici pracovníci dopravního podniku.

Cestující si stěžovali si hlavně na chování vandalů nebo těch, kteří jezdí na černo. Podle ředitele dopravního podniku Radka Chobota je to problém prakticky všech linek ve městě a situace by se měla brzy zlepšit.

„Určitě si lidé všimli, že jezdí takzvané bezpečnostní hlídky. To znamená, že s revizory jsou strážníci, ti se nám velmi osvědčili. V současné době hledáme způsob, jak umožnit i samotným strážníkům vylučovat lidi z přepravy, pokud porušují nějaké podmínky. Teď možná lidé uvidí víc těch preventivních akcí, které chceme dělat,“ popisuje ředitel.

Tohle by se líbilo i cestující Evě Šlégrové. „Já bych myslela, kdyby na těch problémových linkách jezdili policisté. Aspoň v noci, aby tam seděl jeden policista, přece jen by to bylo bezpečnější,“ míní.

Někteří Ústečané dali dopravnímu podniku i pár dalších tipů na zlepšení cestování.

„Já si myslím, že by měl být zaveden nástup jenom předními dveřmi na všech autobusech a trolejbusech a celodenně. Myslím, že by to zrychlilo dopravu,“ navrhuje Eva Šlégrová.

Lidé si přejí také modernější vozy

Mezi dalšími přáními zaznělo také volání po novém systému placení jízdného a modernějším vozovém parku. V tomto ohledu by se cestující měli dočkat změny k lepšímu už v příštím roce - zastupitelé dali zelenou nákupu 26 nových trolejbusů.

Podle Radka Chobota se našlo i několik kuriózních nápadů. „Někteří cestující říkají, že se nebojí, že lumpa vezmou holí. Jsou tam různé, některé nepublikovatelné. Je tam třeba informace, že trolejbusy smrdí a že se má zrušit nástup předními dveřmi, protože si člověk připadá jak při frontě na banány, a podobně.“

Ředitel dopravního podniku slíbil postupné zlepšování úrovně cestování MHD. Zároveň chce podobné průzkumy opakovat častěji, aby měl přehled o názorech cestujících.

autor: hau
Spustit audio