Český rozhlas Sever má vánoční dárek pro každého

16. prosinec 2022

Český rozhlas Sever pro vás připravil na letošní vánoční svátky pohodové vysílání pro celou rodinu. K tomu hrajeme oblíbené české i zahraniční písničky.

24. prosince

Na Štědrý den krátce po 11. hodině se budeme s naším hostem, ředitelem Muzea města Ústí nad Labem Václavem Houfkem, bavit o tradicích a zvyklostech našich předků v adventním období. Povíme si, proč se u nás dárky dávají 24. prosince večer, zatímco jinde až druhý den ráno, připomeneme si, co symbolizují svíčky na adventním svícnu, i kdy do Čech přišel zvyk zdobit stromeček.

Vánoční lodičky, Vánoce

Uslyšíte o typických barvách vánoc, dozvíte se, proč se líbat pod jmelím a na čem si dříve pochutnávali lidé o vánočních svátcích nebo proč byl v minulosti trpaslík vánočním symbolem. Ano, slyšeli jste správně, trpaslík!

Po 12. hodině pak na vás čeká speciální Retro Milana Drobného – pořad plný písniček a melodií, kterým čas neubral nic z jejich krásy a krátce po 15. hodině se vypravíme na zámek Valdštejnů do Litvínova, podívat se na výstavu Vánoce po celý rok: Přehlídka nápadů, zručnosti, řemesel a také vtipu.

25. prosince

Na Boží hod vánoční jsme si pro vás přichystali povídání o tom, jak se slaví Vánoce u našich saských sousedů. Tradice a zvyklosti na německé straně Krušných hor jsou natolik odlišné od těch našich, že budete pravděpodobně dost překvapeni. Povídat si o nich budeme s Štěpánkou Fišerovou, která žije v Chemtitz, kde učí Němce češtinu.

Čtěte také

Ani 25. prosince vás nenecháme bez pěkných písniček ze svátečního pořadu retro, které pro vás vybral a veselými historkami okořenil zpěvák Milan Drobný. Užijete si s námi necelou hodinku pohodu u písní, které nestárnou.

Po 15. hodině pak na vás čeká další zajímavé povídání – tentokrát o historii unikátního kolektivního domu v Litvínově, který měl nájemníkům nabízet vše, co by jen mohli potřebovat. Součástí stavby byla jídelna, obchod, prádelna i školka. Proč byla myšlenka kolektivního bydlení jen utopie? Co vše se podařilo zrealizovat a jak dlouho to fungovalo? O litvínovském Koldomu povypráví pamětníci, jeho obyvatelé i odborníci.

26. prosince

V pondělí 26. prosince vás po 11. hodině náš host Jakub Greschl přesvědčí, že nic není nemožné. Pod tímto heslem totiž tento handicapovaný cestovatel a fotograf navštívil už 38 zemí světa. Tentokrát bude vyprávět hlavně o Vánocích v cizině. Dozvíte se například, proč musí děti v Nizozemsku o Vánocích vyčistit dřeváky a dát do nich mrkev nebo to, proč by vás na Islandu mohla sežrat vánoční kočka.

Vánoce a hudba

Po 12. hodině vás opět svátečně naladí speciál Retra Milana Drobného, plný veselých historek a krásných písniček.

Odpoledne vás opět pozveme do historie – tentokrát té týkající se energií v domácnostech a všeho, co s nimi souvisí. Elektrický proud, plyn a centrální vytápění jsou totiž už pro dnešní domácnosti takovou samozřejmostí, že mnoho lidí ani nezajímá, kde se berou. Nebo alespoň do té doby, dokud nezačnou problémy v dodávkách nebo jejich cena nestoupne nad přijatelnou úroveň. Jak si ale moderní energie našly cestu do českých a moravských domácností? A proč první horkovody položili právě v Ústí nad Labem? To se dozvíte krátce po 15. hodině.

Český rozhlas Sever přeje všem posluchačům a příznivcům krásné a klidné prožití letošních vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku 2023. A samozřejmě k tomu především pevné zdraví.

Spustit audio