Česko má 23 národních plemen holubů

5. září 2015

Český stavák, rakovnický kotrlák, český rejdič anebo moravský pštros - to jsou jen některá z 23 našich národních plemen holubů.

V českých plemenech našli zalíbení i zahraniční chovatelé a navíc se s těmito holuby můžete potkat i na mezinárodních výstavách. Ta nejbližší na evropské úrovni proběhne 13. - 15. listopadu 2015 ve francouzských Métách.

Víte, jak dobře to mají zařízené u holubů s odchovem mláďat? „Holubička snese vajíčka a sedí na nich v noci,“ popisuje chovatel Stanislav Brückner. „Klidně se na vajíčkách vyspinká. Holub - otec přebírá péči o vajíčka přes den, zatímco holubička si poletuje venku. Oba rodiče také zpočátku krmí tzv. holubím mlékem, což je speciální látka, která se uvolňuje z vnitřku volete.“

Chovatel musí umět vyhovět potřebám holubů i složením krmiva. Důležitá je i příprava na předvádění; přísní rozhodčí totiž hodnotí řadu vzhledových kritérií. „Dá se říci, že rozeberou výstavního holuba od siluety postavy až po takové detaily, jako je barva očí, tvar ozobí, lesk a struktura peří a další,“ vysvětluje chovatel Stanislav Brückner.

Každé plemeno má svůj předepsaný standart a je ukázkou chovatelské kvality, když se ho podaří co nejlépe naplnit.

Spustit audio