České Švýcarsko nechalo odstranit nápisy nastříkané na pískovcovou skálu na hradě Šaunštejn

11. květen 2019

Památkově chráněný skalní hrad Šaunštejn nedaleko Vysoké Lípy na Děčínsku letos poškodil sprejem neznámý vandal.

Pracovníci Ústeckého muzea se ze skalního hradu Šaunštejn u Vysoké Lípy na Děčínsku pokusili odstranit červenou barvou nastříkané nápisy. V Národním parku České Švýcarsko řádil neznámý vandal v taktovém rozsahu poprvé.

Metodu, jak se graffiti na pískovcové skále zbavit částečně určilo také to, že útvar je památkově chráněný a je ve špatně přístupném terénu.

„Nešlo pouze o nalezení metody, jak nápisy odstranit a nepoškodit skálu, ale také jak sem veškerý materiál dostat,“ popisuje Natálie Belisová ze Správy Národního parku České Švýcarsko vstupní těžkosti. „Pokud má například žena prsa pětky, už se sem nedostane s batohem,“ s nadsázkou komentuje nepřístupnost hradu.

Jiří Belis z Muzea Města Ústí nad Labem se nápisy pokoušel změkčit pomocí rozpouštědel na olejové barvy a zhruba po třech hodinách působení rozpuštěnou barvu otiskovat na kuchyňské ubrousky.

„Představoval bych si, že to dopadne lépe. Ukazuje se, že se to dá zcela odstranit jen na úkor té skály,“ posteskl si po skončení procedury.

Strážci parku male mají více důvodů, proč nápisy odstraňovat. Pokud tam totiž žádné nebudou, bude menší naděje, že někdo přidá další.

autoři: Robin Röhrich , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související