Správa národního parku České Švýcarsko se rozhodla nezasahovat proti kůrovci

3. květen 2019 13:33

V národním parku České Švýcarsko přestanou kácet stromy kvůli kůrovci. Rozhodla o tom v pátek správa parku. Škůdce se tak rozmohl, že jeho likvidací by zmizely celé velké plochy lesa. V parku pokácí stromy už jen lokálně a to ve dvou oblastech, poblíž turistických cest a na severovýchodní hranici tak, aby ochránili porosty okolních vlastníků.

Lýkožrout podle Tomáše Salova, mluvčího Národního parku České Švýcarsko, napadá hlavně uměle vysazené smrčiny. Kdyby je nechala správa parku zlikvidovat, vznikly by po nich obrovské holiny.

„My jsme vlastně museli řešit situaci, která je naprosto bezprecedentní. Myslím si, že se s tím zatím žádný národní park nesetkal s tak velkým rozhodnutím tohoto rozsahu,“ říká referentka pro lesnický výzkum v parku Dana Vébrová.

„Lesníci hovoří o kalamitě, se kterou se dosud nesetkali a která přesahuje v podstatě několik profesních lesnických životů,“ dodává Dana Vébrová.

Mapa parku a zásahovosti. Park je rozdělený do tří segmentů, v 1 a 2 segmentu se bude kácet, jen pokud by suché stromy ohrožovaly turistické stezky. Ve třetím segmentu se bude zasahovat bodově tak, aby nevznikly holiny větší než jeden hektar

Park je teď rozdělený na 3 oblasti. V prvních dvou – od Hřenska po Vysokou Lípu a dál po zadní Jetřichovice budou lesníci kácet uschlé stromy už jenom z bezpečnostních důvodů, hlavně podél turistických tras. Lokální zásahy proti kůrovci budou dělat jen na severovýchodním okraji parku.

Rozhodnutí Národního parku České Švýcarsko přestat s plošnými těžbami nabyde účinnosti ve chvíli, kdy si je převezme poslední obeslaná instituce nebo obec. Už víc než před rokem se ke stejnému kroku rozhodli také v sousedním parku Saské Švýcarsko.

Spustit audio