Česká obchodní inspekce kontroluje novoroční slevy. V Ústí nad Labem nenašla žádné pochybení

3. leden 2022 15:22

Novoroční slevy v obchodech lákají každoročně na výhodné nákupy. Česká obchodní inspekce se proto zaměřuje na to, jestli obchodníci nabízí zboží skutečně ve slevě, a jestli je zboží levnější o slibované desítky procent. Kontrola v Ústí nad Labem, která se uskutečnila 3. ledna, neodhalila žádná pochybení.

Před začátkem kontroly popisuje nejčastější prohřešky prodejců ředitelka ústecké pobočky České obchodní inspekce Renata Linhartová: „Někdy se setkáváme s tím, že je tam jen jedna cena a není vidět, jestli je to cena před slevou, nebo po ní.“

A pak už vyrážejí kontroloři ČOI do jednoho s obchodů s oblečením. Nakoupí a poté zkontrolují, zda ceny za zboží na účtence sedí nebo to, zda už se zboží v minulosti neprodávalo za ceny, které jsou teď uváděné jako sleva.

O novoroční slevy je mezi lidmi zájem i přes to, že letos ve srovnání s předešlými roky tolik zákazníků nepřicházejí.

„Je to letos o něco horší – nevím, jestli je to covidem, nebo čím. Vždycky ale, když to začne, tak ze začátku ten větší nával je,“ potvrzuje i jedna z prodavaček.

V Ústí nad Labem neshledali kontroloři 3. ledna žádná pochybení. Kompletní výsledky kontrol novoročních slev bude mít Česká obchodní inspekce k dispozici nejdříve ve druhé polovině ledna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související