Celerový salát - povzbuzující a velmi chutný!

O blahodárných účincích celeru na naše tělo obecně, a na to mužské obzvláště, se ví už léta. Pokud to není jen drb, Francouzky ho prý pěstují i na balkoně.

Suroviny:
500 g celeru
3 lžíce vody
1-2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce oleje
1 lžíce sekaných vlašských ořechů
špetka cukru
sůl
muškátový oříšek

Postup:

1. V hrnečku smícháme nálev z vody, citronové šťávy, oleje, soli, cukru a přistrouhneme trochu muškátového oříšku.

2. Oloupaný celer nastrouháme do mísy a zalijeme ho připraveným nálevem. Když čerstvě nastrouhaný celer zalijeme kyselým, nezhnědne.

3. Povrch posypeme sekanými ořechy a dáme asi na hodinu do chladu proležet. Totéž můžete zkusit s řapíkatým celerem, odpadne strouhání a krájení křehkých stonků jde rychleji.

Dobrou chuť vám přeje Jana Nováková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.