Častěji než kvůli kapřím kostem v krku vyjíždí záchranka o Vánocích k následkům partnerských sporů

23. prosinec 2016
Haló, tady 112

Skladba případů, ke kterým záchranka vyjíždí, se mění. Lidé se sice nadále přejídají a opíjejí, a také bourají v autech, ale svoji daň si vybírá i masové rozšíření pyrotechniky, a poslední dobou roste násilí mezi partnery.

V důsledku stresu se často zhoršuje zdravotní stav lidí, kteří byli propuštěni z nemocnic na svátky domů. Tohle bývá typický výjezd svátečního období. Žaludeční koliky a žlučníkové záchvaty také nejsou vzácností. Jak by také byly, když v období vánoc si spíš dopřáváme. Někteří jedinci to ale neukočírují s dopřáváním si alkoholu – a pak končí v rukou zdravotnické záchranné služby. Naštěstí pro ně.

Zajímavé je, že roste počet partnerských nebo manželských konfliktů, které vyústí do zranění jednoho z nich. Hlavně když se popíjí alkohol.

Silvestr a pyrotechnika je stále omílané téma. A stále jsou lidé nepoučitelní. Nakupují necertifikovanou pyrotechniku na tržnicích, a nadále razí heslo, že „návod je pro blbce“. Výsledek?

Dospělí mají dost často popálený obličej, ale samozřejmě jsou i jiná zranění. Odstrašující je i loňský případ chlapce z Ústí nad Labem.

Za dopravními nehodami stojí často nepozornost a spěch

„Evidujeme z loňského silvestra velmi vážný úraz chlapce, který s tatínkem odpaloval zábavní pyrotechniku. Tatínek s chlapcem drželi společně tu petardu a došlo k výbuchu. Chlapci to téměř utrhlo prsty,“ vypráví tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby v Ústí nad Labem Prokop Volenik.

Nepozornost a spěch, to je koktejl, který má na svědomí dopravní nehody a úrazy. Obzvlášť nakupování vánočních dárků na poslední chvíli je dost rizikové… Hluboké řezné ráno při porcování masa, to záchranáři velmi dobře znají.

Své zkušenosti s úrazy a zraněními v období svátků mají i pojišťovny. „Likvidujeme pojistné případy vzniklé jak během svátků, tak i krátce před nimi. V čele žebříčků jsou zlomeniny a pohmožděniny. Četné jsou také popáleniny, opařeniny a hlubší řezné rány vniklé při kuchání ryb nebo porcování masa,“ říká Tereza Kůželová, mluvčí pojišťovny MetLife.

Poslechněte si celý rozhovor se záchranářem, jak to chodí na vánoce a o silvestra u Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje…

Spustit audio