Část zemědělců z Ústeckého kraje se vydala protestovat do Prahy. Jsou nespokojení se současnou zemědělskou politikou

19. únor 2024 09:17

Část nespokojených farmářů z Ústeckého kraje jela 19. února protestovat do Prahy, kde chtějí farmáři předat ministrovi zemědělství Marku Výbornému z KDU-ČSL dopis s požadavky. Jedním z bodů je například, aby česká vláda odstoupila od tzv. Green Dealu.

Jedna skupina vozidel, čítající zhruba 100 strojů, vyrazila z Lovosic do Prahy podél dálnice D8 už ve 2:30. Ze severozápadu, podél dálnice D7 pak přijelo asi dalších 150 strojů. Oba konvoje se setkaly kolem šesté ranní u pražského hlavního nádraží.

Oba konvoje doprovázeli policisté, kteří také u nájezdů na dálnice kontrolovali, aby některé z vozidel zemědělců, které na dálnici nepatří, na ni nevjelo. Podle vedoucího ústecké dopravní policie Jiřího Ušáka byly na celé trase asi nejproblematičtější kruhové objezdy.

Protestující farmáři po ministru zemědělství Marku Výborném požadují především zrušení povinnosti nechat půdu ladem – nechtějí žádné úhory nebo emisní povolenky. Dalšími body je pak snížení daně z nemovitosti nebo zavedení cla pro komodity z třetích zemí a zemí mimo Evropskou unii.

Proti protestu, který na 19. února do Prahy svolal podnikatel Zdeněk Jandejsek a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek se Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství distancují.

Naopak Agrární komora organizuje vlastní protestní akci, která se koná ve čtvrtek 22. února. Podle jejího prezidenta Jana Doležala půjde spíše o symbolickou akci. Zemědělské stroje se při ní vydají na hranice s Německem, Polskem a se Slovenskem.

Spustit audio

Související