Bryan Sykes na stopě „divokých“ lidí a dávná tragédie u jezera

2. červen 2012

Perlorodky říční u nás, nejstarší písemná zmínka o Betlému, toxická tráva v Kazachstánu a smutný konec stáda sajgy tatarské.

V jihočeské řece Blanici žije největší populace perlorodek na území České republiky – kolem 20 tisíc kusů. To je asi pětina všech našich perlorodek. Tito kriticky ohrožení mlži se vyskytují například i v jihočeské Malši, na horním toku Vltavy a ve Zlatém Potoku, další pak žijí v povodí Rokytnice na Chebsku. Obecně se perlorodky vyskytují spíše ve vyšších polohách, kde je voda chladná a obsahuje málo živin.

Britsko-švýcarský tým bude analyzovat DNA z biologických vzorků, které jsou připisovány populárním „divokým lidem“, jejichž existenci věda soustavně popírá. Jedná se třeba o himalájského yettiho, severoamerického bigfoota, středoasijského almasta nebo indonéského orang pendeka. Zajímavostí je, že iniciátorem projektu je známý britský genetik a popularizátor vědy Bryan Sykes.

Na lokalitě Camp dels Ninots v provincii Gerona na severovýchodě Španělska byla objevena už třetí kostra tapíra stará přes tři miliony let. V místě nálezu se tehdy nacházel aktivní vulkán, jehož kráter vyplňovalo jezero. Pod jeho dnem se hromadil oxid uhličitý. Náhlý výron plynu zahubil zvířata, která se k jezeru přišla napít – vědci tu již dříve vykopali ostatky tří turů, nosorožce, jelena i jiných drobnějších živočichů.

Izraelští archeologové našli v Jeruzalémě hliněnou pečeť s nápisem, obsahujícím nejstarší zmínku o biblickém Betlémě. Písmo na pečeti se podle vědců používalo k zápisu hebrejštiny začátkem prvního tisíciletí před Kristem; sama pečeť je stará asi 2700 let. Nejstarší biblická zmínka o Betlému pochází ze starozákonní knihy Genesis: v Betlémě má svůj hrob Ráchel, žena jednoho z židovských praotců, Jákoba.

Sajga tatarská (Saiga tatarica)

Během dubnového přistání návratového modulu Sojuzu ve stepi na severu Kazachstánu došlo zřejmě k chemickému zamoření terénu. Tráva zasažená zbytky toxického paliva pak způsobila tragédii ve zdejší populaci antilopy sajgy tatarské. Uhynulo asi 120 zvířat, která se v postižené oblasti pásla. Sajgy tatarské jsou přitom kriticky ohroženým druhem. Ve volné přírodě jich žije už jen pár desítek tisíc.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 23/2012, 2. – 8. června.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio