Britové a ochrana veverek a další zajímavosti ze světa přírody

23. listopad 2005

Angličané se pustili do války s americkými šedými veverkami. Ty se do Británie dostaly roku 1876 a od té doby stále úspěšněji vytlačují původní britskou populaci rezavých veverek, které připravily o zdroje obživy a mezi něž zavlekly různé nemoci. Pro rezavé veverky teď zřizují britští ochránci přírody na severu Anglie 16 rezervací. Šedé veverky se do nich prý nedostanou; pokud se jim to přece jen podaří, budou mít majitelé pozemků právo je odchytit, nebo dokonce zastřelit.

Severoameričtí syslové Richardsonovi jsou podle zjištění kanadských vědců velmi upovídaná zvířata. Vedle různého cvrlikání, šveholení a pískání používají též ultrazvuku, zejména k předběžnému varování. Hlasitý signál přichází na řadu až tehdy, je-li ohrožení opravdu akutní. Existuje řada jeho variant. Hvízdání varuje před pozemním nepřítelem, štěbetání před dravými ptáky. Každé varování končí obvykle zvukem, nazvaným vědci "chuck", jenž slouží ke zvýšení naléhavosti sdělení. Další informace.

Sysel Richardsonův

15. listopadu se konala malá slavnost v zoo na Slunečném pobřeží v australském Queenslandu, severně od Brisbane. Své 175. narozeniny tam oslavila nejstarší známá želva světa, pojmenovaná Harriet. Traduje se, že tuto sloní želvu dovezl do Austrálie z Galapág roku 1835 sám Charles Darwin. Tento fakt historici zpochybňují; o stáří želvy však žádné pochybnosti nejsou. Zoologové dokonce nevidí důvod, proč by se Harriet nemohla ve zdraví dožít i svých dvoustých narozenin. Další informace.

Harriet, nejstarší želva světa, oslavila 175. narozeniny
autor: frv
Spustit audio