Brambory zapečené
Brambory zn. LUXUS...
Ingredience
- 5-6 velkých brambor
- 300 g uzeného masa
- 2-3 lžíce sádla
- 5 vajec
- 2 lžíce mléka nebo smetany
- 150 g sýra gouda
- sůl, pepř
Postup:
- Oloupané brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme.
- Pekáč vymažeme sádlem, vložíme do něj polovinu nasekaných vařených brambor, na ně dáme kostičky uzeného masa a zakryjeme druhou polovinou nasekaných brambor.
- Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme – stačí 10 minut.
- V mléce nebo smetaně rozkvedláme vejce, přidáme sůl a pepř, přelijeme tím předpečené brambory a znovu zapékáme, až vejce ztuhnou.
- V závěru posypeme strouhaným sýrem a už jen krátce zapečeme, aby se sýr rozpustil.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.