Brambory zapečené

Brambory zn. LUXUS...

Ingredience
  • 5-6 velkých brambor
  • 300 g uzeného masa
  • 2-3 lžíce sádla
  • 5 vajec
  • 2 lžíce mléka nebo smetany
  • 150 g sýra gouda
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme.
  2. Pekáč vymažeme sádlem, vložíme do něj polovinu nasekaných vařených brambor, na ně dáme kostičky uzeného masa a zakryjeme druhou polovinou nasekaných brambor.
  3. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme – stačí 10 minut.
  4. V mléce nebo smetaně rozkvedláme vejce, přidáme sůl a pepř, přelijeme tím předpečené brambory a znovu zapékáme, až vejce ztuhnou.
  5. V závěru posypeme strouhaným sýrem a už jen krátce zapečeme, aby se sýr rozpustil.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.