Bramborové slupky vám pomohou zakrýt šediny. Jsou také zdrojem vitamínů a základ pro lahodné chipsy
Bramborová slupka je plná vitamínů C a B a také vápníku. Ideální je tedy konzumovat brambory i se slupkou. Pokud vám ale takto nechutnají, můžete využít pouze slupku. Dají se z ní připravit například dokonalé chipsy.
Stačí, když slupky důkladně očistíte a omyjete, dáte na pečicím papírem vyložený plech, pokapete trochou oleje a přidáte koření podle chuti. Bramborové slupky by měly být v jedné vrstvě, aby se pořádně propekly. Troubu nastavte na 200 °C a pečte je asi čtvrt hodinky. Poté vyndejte a co nejdříve snězte, nejlépe totiž chutnají ještě teplé!
Vývar z bramborových slupek dokáže skvěle zakrýt šediny, stačí si vývarem pravidelně oplachovat vlasy. Slupky pomohou i s pigmentovými skvrnami na pokožce, stačí je na místa pravidelně přikládat.
Související
-
Zeleninové natě rozhodně nevyhazujte. Budou se vám hodit nasušené i zmražené
Mrkev, petržel i celer jsou běžně k dostání také s natí. Natě bohužel často skončí v odpadkovém koši. Přitom i z nich můžete připravit něco na zub.
-
Šéfkuchař Drdel: Chipsy z bramborových slupek nebo prach z řepy. Plýtvání potravinami je zbytečné
Jak být soběstačný v kuchyni a neplýtvat potravinami? Přesně na těchto otázkách postavil své kulinářské umění šéfkuchař Pavel Drdel. Největší výzvou je pro něj zelenina.
-
Chcete prospět svému zdraví? Konzumujte brambory vařené ve slupce a vytažené z lednice
Víte, jak správně zacházet s brambory před jejich konzumací? Měli byste je uvařit ve slupce a nechat zchladnout do druhého dne. Vysvětlíme vám proč.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.