Zeleninové natě rozhodně nevyhazujte. Budou se vám hodit nasušené i zmražené
Ušetři a spotřebuj aneb co se zbytky zeleniny? Mrkev, petržel i celer jsou běžně k dostání také s natí. Natě bohužel často skončí v odpadkovém koši. Přitom i z nich můžete připravit něco na zub.
Natě obsahují chlorofyl, který má blahý vliv na naše zdraví. Příznivě ovlivňuje metabolismus, podporuje i růst tkání a tím napomáhá rychlejšímu hojení ran.
Ořezané nebo otrhané natě proberte a zbavte je seschlých částí a dobře omyjte. Část nakrájejte nadrobno a dejte jednoduše zamrazit. Praktické je rozdělit je po nasekání do tvořítek na led – zalijte vodou a dejte do mrazáku.
Čtěte také
Zbytek zelených natí si můžete usušit. Ať už v sušičce na ovoce, v troubě na mírnou teplotu nebo pokud je venku hezky, tak i na sluníčku. V tomto případě nať nekrájejte předem, rozmělněte ji až po usušení. Uchovávejte ji v uzavíratelných sklenicích, aby nezvlhla.
Pokud máte rádi klasický listový špenát, připomínáme, že ho můžete uvařit také z mangoldu, kopřiv nebo medvědího česneku. Napadlo vás někdy zkusit jeho obměnu a spotřebovat na přípravu listy červené řepy, ředkviček nebo kedlubny? Připravte ho podle vašeho osvědčeného postupu a naservírujte k maso nebo jím naplňte palačinky.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka