Bramborové placky plněné tvarohem. Oblíbený recept Mirky Svrčkové si také zamilujete
Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambora. Dají se z ní dělat nejrůznější pochoutky, i ty sladké. Jednou z variant jsou placky z bramborového těsta, které Mirka Svrčková z Hostinného plní tvarohem a smaží na sádle. Jde o recept od její babičky.
- Na těsto:
- 1 kg brambor
- 400 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- sádlo na smažení
- Na náplň:
- 250 g tučného tvarohu
- 50 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru krystal
- rozinky
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Prolisujeme nebo rozmačkáme a osolíme.
Přidáme vejce, mouku a vypracujeme těsto. Výsledná konzistence by měla být tužší. Těsto necháme chvilku odpočinout.
Mezitím si v misce rozmícháme tvaroh s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem.
Z těsta vyválíme váleček velikosti houskového knedlíku, z něj odkrajujeme silnější kulaté plátky. Následně z nich vyválíme placky o velikosti dlaně a tloušťce 5 mm. Naplníme je připravenou náplní. Posypeme rozinkami. Jednotlivé placky přeložíme, okraje spojíme a smažíme na rozpálené pánvičce se sádlem.
Hotové placky necháme vychladnout, abychom se nespálili o horký tvaroh.
Mirka Svrčková
Bramborové placky s tvarohem si zamilovala v dětství. Mirka Svrčková sladké příliš často nepřipravuje, jde o doménu babičky, která navíc napekla dvojctihodné koláčky. Pohodové natáčení tentokrát probíhalo na terase rodinného domku.