Boudy: Hejbací kámen

12. listopad 2006

V lese Malý Kosatín u obce Boudy na Písecku se nachází kámen, který bývá označován jako viklan, ale je to spíš jen "přečnívající balvan". Místní lidé mu kdysi říkali "hejbací kámen".

Balvan je součástí řady kamenů přírodního původu a leží na jejím nejvyšším bodě. Spočívá přitom na kamenech, které téměř polovinou svého objemu přečnívá a proto je částečně pohyblivý. Roku 1930 prováděl kolem kamene vykopávky archeolog Bedřich Dubský. Povšiml si přitom několika nepravidelných jamek na jeho povrchu. Právě tento objev ho možná povzbudil a inspiroval k výzkumu - na umělý původ tzv. obětních kamenů se už tehdy sice nevěřilo, jamky (nebo chcete-li misky) však mohly být i přes svůj přirozený původ k nějakým rituálům využívány. V prostoře pod přečnívající částí kamene vykopal Dubský uhlíky a také drobné střepy keramiky, stejné, jaká byla nalezena na blízkém hradišti na vrchu Hrad a také v nedalekých pravěkých mohylách - tuhované misky a úlomky hrnce z pozdního halštatu a starší doby železné. Dubský tu objevil i několik zlomků zvířecích kostí. Z těchto nálezů se někdy usuzuje, že přírodní "hejbací kámen" u Bud byl obyvateli hradiště používán ke kultovním účelům. Celý Malý Kosatín mohl být, podle některých badatelů, dokonce jakýmsi posvátným okrskem s přirozenými kamennými řadami, obětním viklanem a hřbitovem, sloužícím obyvatelům hradiště. Jiní odborníci však objevy tohoto typu nepovažují za pozůstatky pravěkých rituálů. Poukazují na to, že podobné výrazné kameny mohly být užívány i pro orientaci v terénu, či jako přirozená ochrana před nepohodou na cestách.
Blízké hradiště na vrchu Hrad bylo kdysi nejspíše strážním místem na cestě z Pootaví k severu a sloužilo nejen Keltům, ale i Slovanům, až do mladší doby hradištní. Podle pověsti zbudovaly toto hradiště tři panny, které všechno kamení nanosily na vrchol hory ve vlastních zástěrách. Námaha jim nakonec nebyla nic platná - nepřítel pevnost dobyl a panny byly zabity na útěku. O budském viklanu se bohužel žádná pověst nedochovala. Musíte si ji vymyslet sami, až se k němu vydáte. Najdete jej snadno. Na Hrad i Kosatín vede turistická značená stezka ze vsi Boudy.

Prameny:
Bedřich Dubský: Pravěk jižních Čech. Blatná 1949
Karel Sklenář a kol.: Archeologické památky - Čechy, Morava, Slezsko. Opava 1993
Anna Bauerová: Keltové v Čechách. Paseka, Praha - Litomyšl 1996
Jiří Fröhlich: Písecko v zrcadle archeologie. Písek 1997

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio