Borůvkový chlebíček
Borůvky můžete nahradit i jiným ovocem – rybízem, jahodami, kousky jablek…
Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek borůvek
necelý hrnek moučkového cukru
2 vejce
150 ml oleje
4 lžíce zakysané smetany
1 prášek do pečiva
1 kávová lžička citronové kůry
Postup:
- V míse ušleháme vejce, cukr a citronovou kůru do pěny.
- Pak přidáme olej, kysanou smetanu a nakonec obě prosáté mouky s prosátým kypřicím práškem. Vyšleháme do hladka.
- Do hotového těsta vmícháme borůvky a vlijeme těsto do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem.
- Pečeme ve středně předehřáté troubě (180 stupňů) asi 40 minut. Uděláme test špejlí, zůstane-li po vytažení z těsta suchá, je hotovo.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.