Borůvkový chlebíček

Borůvky můžete nahradit i jiným ovocem – rybízem, jahodami, kousky jablek…

Suroviny:

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek špaldové mouky

1 hrnek borůvek

necelý hrnek moučkového cukru

2 vejce

150 ml oleje

4 lžíce zakysané smetany

1 prášek do pečiva

1 kávová lžička citronové kůry

Postup:

  1. V míse ušleháme vejce, cukr a citronovou kůru do pěny.
  2. Pak přidáme olej, kysanou smetanu a nakonec obě prosáté mouky s prosátým kypřicím práškem. Vyšleháme do hladka.
  3. Do hotového těsta vmícháme borůvky a vlijeme těsto do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem.
  4. Pečeme ve středně předehřáté troubě (180 stupňů) asi 40 minut. Uděláme test špejlí, zůstane-li po vytažení z těsta suchá, je hotovo.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.