Bojovník proti rakovině a vysokému cholesterolu? Jablko i jablečný mošt

27. září 2016

Určitě jste někdy slyšeli pořekadlo, které praví: lepší jedno jablko než sto doktorů. Že tomu tak skutečně je, potvrzuje nejeden odborník. Důležité je přitom nezbavovat se slupky, právě v té se ukrývá celá řada zdraví prospěšných látek, jako je železo, hořčík, vápník nebo vitamín C. Stejně blahodárné účinky má také ovocný mošt.

Konzumovat bychom měli především to ovoce, které je pro oblast, ve které žijeme, typické. V České republice to jsou vedle hrušek a švestek právě jablka, často považována za krále ovoce.

„Jablka mají dobrý vliv na srdce, jsou i proti rakovině, mají diuretické účinky, jsou proti vysokému cholesterolu,“ vyjmenovává účinky jablek na lidské zdraví Vladimír Pelant z moštovny na Turnovsku.

Moštem ke zdraví!

Pokud nám dělá problém sníst větší množství ovoce, řešením je pití ovocných šťáv – moštů. Ty si můžeme připravit i doma. „Ovoce by mělo být přiměřeně vyzrálé, nemělo by být ani málo, ani moc zralé,“ říká Vladimír Pelant. Do domácího moštu můžeme přidat i ovoce, které spadlo na zem a je mírně potlučené. Nikdy ale do šťáv nedáváme ovoce, které je nahnilé, plesnivé nebo zkažené.

Jablka a jablečný mošt

Z ovoce můžeme vytěžit opravdu maximum, třeba tím, že ho pouze rozmixujeme, a šťávu vypijeme v tzv. surovém stavu. Pokud chceme čistou šťávu, vymačkanou drť můžeme zužitkovat jinak – vhodná je třeba do kompostu.

3 kila jablek = 2 litry moštu

Ve velké moštovně na Turnovsku mají výtěžnost zhruba 65 procent. „To znamená, že ze tří kil jablek máme zhruba dva litry moštu,“ vysvětluje Vladimír Pelant.

Hrušky sezónu ovocných moštů ve zmíněné moštovně odstartovaly, od poloviny září se na Turnovsku lisují zase jablka. Tak na zdraví!

Podzim - to je i čas sklizně jablek a jejich moštování
autor: Michaela Vlková
Spustit audio