Blšany u Žatce se po letech neúspěšných pokusů dočkají kanalizace a čistírny odpadních vod

18. září 2020 09:09

V Ústeckém kraji je bez kanalizace ještě zhruba 15 % obyvatel. Zatím mezi ně patří i město Blšany u Žatce, kde pokusy o likvidaci odpadních vod v minulosti několikrát ztroskotaly. Současné vedení města už bylo úspěšnější a plány dovedlo k zahájení stavby kanalizačního systému a čistírny odpadních vod.

V Blšanech o kanalizaci uvažovali už v 80. letech 20. století. Svědčí o tom zápisy v městské kronice.

Následnou kauzu z let devadesátých připomíná starostka Dagmar Břehovská z ČSSD: „Město je poznamenané nákupem domovních čistíren odpadních vod firmy Olympex. Firma byla vytunelována, čistírny dodnes leží na skladě nefunkční.“

Pak přišly další pokusy o stavbu splaškové kanalizace, ale výsledku dosáhli až současní zastupitelé. Peníze získali ze státního fondu životního prostředí.

Blšany budou mít tlakovou kanalizaci

Projekt pro Blšany připravila projekční kancelář Roberta Klementa: „Město Blšany má takový profil, že nelze odkanalizovat gravitačně. Nejvyšší místo je právě uprostřed města a svažuje se všemi směry, takže gravitační kanalizace by musela být doplněna celkem čtyřmi čerpacími stanicemi, a to by bylo ekonomické harakiri.“

Proto projektant zvolil tlakovou kanalizaci, která je podle něj efektivní a o třetinu levnější. „Tlaková kanalizace, to je opačný vodovod,“ vysvětluje Klement.

Odpadní vodu odvede do čistírny, kterou město staví na druhém břehu říčky Blšanky. „Dokonce jsme na té čistírně udělali zařízení, které umožní dovozy splašků místních částí Blšan,“ dodává Klement.

Práce provádí stavební firma Ekostavby Louny. Její ředitel Jan Egermayer upozorňuje na další plus systému tlakové kanalizace – nepotřebuje velké výkopy: „Dělá se to bezvýkopově, protože to jsou slabé trubky. Dělají se jen startovací jámy a podvrtává se to, takže ta obec není příliš rozvrtaná.“ Hotovo má být do října příštího roku.

Kanalizaci pro 150 lidí a čistírnu odpadních vod právě dokončili v části Terezína, Počaplech. Stavba přišla na 23 milionů korun a i v tomto případě potřebovalo město dotace.

Spustit audio

Související