Bezpečnostní kamery vybírejte podle kvality rozlišení obrazu a podle to, kam přijdou

5. srpen 2015
Jak správně nakupovat

Můžete svěřit hlídání vašeho domu nebo bytu sousedovi, nebo elektronice. Pokud dáváte přednost bezpečnostním kamerám, poradíme vám, na co se při nákupu soustředit, abyste vybrali správně.

Bezpečnostní kamery se liší kvalitou zobrazení, pohyblivostí a tím, jestli jsou určené do venkovních podmínek nebo do interiéru. Různé funkce samozřejmě ovlivní výslednou cenu.

Analog nebo digitál?

Základní a nejlevnější modely jsou kamery analogové, které používají systém PAL. Modernější kamery HDTV se vyznačují velmi kvalitním rozlišením obrazu full HD. Nejlepší, ale zároveň nejdražší kamery jsou kamery IP, které mohou mít rozlišení až 20 megapixelů. Rozlišení je při volbě kamery velice důležité, v podstatě určuje, kde najde kamera uplatnění.

Analogové kamery se hodí na zajištění rodinných domů a bytů, ale podle slov majitele společnosti, která prodává zabezpečovací techniku, Jiřího Turka, jejich éra pomalu končí – oproti dalším dvěma typům kamer jsou už technicky zastaralé.

Kamery s full rozlišením uspějí jak v soukromém sektoru při ochraně domů a bytů, tak i ve firemní sféře, kde je pro následné vyhodnocení důležitý záznam.

Kam s ní?

Kvalita obrazu je důležité, ne ale jediné hledisko. Další, nad čím se musíte zamyslet, je, kam kameru umístíte, protože budete volit mezi kamerou do exteriéru nebo interiéru.

Vnější kamera má oproti interiérové krytí, které ji chrání před vodou, prachem a ostatním vnějším vlivům. Některé vnější kamery nabízí i noční vidění – jsou vybaveny infračerveným IR přísvitem.

To není všechno. Svoji roli hraje i viditelnost a výška kamery. Jestliže je dobře viditelná, umístěná nízko, hrozí větší riziko jejího poškození vandaly. V tomto případě je dobré vybrat si kameru v provedení ANTIVANDAL nebo DOME, které jsou chráněné proti rozbití.

To, jaký prostor má kamera monitorovat, určuje také, jestli bude pevná nebo pohyblivá. Otočné kamery se používají buď v objektech, ve kterých je stálá, 24 hodinová ostraha, nebo tam, kde se předpokládá minimální pohyb a kamera zabírá celý prostor. V případě, že do tohoto prostoru vstoupí osoba, kamera monitoruje pouze pohybující se objekt. Pohyblivé kamery zvládnou otáčení o 360 stupňů a vertikální pohyb.

Velkou výhodou jsou takzvané skryté kamery. Nenarušují prostor z hlediska estetiky a neovlivňují monitorované osoby. „Pozorovaní“ lidé nevnímají, že jsou pod dohledem a cítí se přirozeně.

Důležité upozornění pro vás: ve svém rozpočtu počítejte s tím, že nestačí koupit pouze jednu nebo více kamer. Aby zabezpečení fungovalo, je potřeba vytvořit kamerový systém. Jeho „mozkem“ je digitální videorekordér, který zaznamenává obraz nasnímaný kamerami.

Nejlevnější kamera s vysokým rozlišením se dá pořídit za necelých 5 tisíc, digitální videorekordér zhruba od 7.000 korun.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio