Bělící zubní pasty nejsou pro každého. Mohou poškodit zubní sklovinu

14. duben 2015
Jak správně nakupovat

Správný výběr zubní pasty není to nejdůležitější, co můžete pro zdraví svých zubů a dásní udělat. Ano, můžete si stav v ústech zhoršit nevhodnou volbou - například častým používáním zubní pasty s abrazivy, která může poškodit zubní sklovinu. Ano, můžete malinko podpořit léčbu paradentózy vhodným výběrem. Ale naprosto zásadní a nejdůležitější je správná technika čištění zubů. Pasta jen napomáhá odstraňovat zubní mikrobiální povlak a zvyšovat odolnost zubní skloviny.

Za našeho mládí byly populární pasty s obsahem fluoru, to platí stále. Fluor totiž zvyšuje odolnost zubní skloviny. Bílý úsměv je lákavý. Jenže! „Bělící pasty nejsou pro každého a nesmějí se používat pravidelně, vždy je třeba je na čas vynechat, existuje riziko poškození zubní skloviny,“ vysvětluje dentální hygienistka Jitka Kropáčková. „Člověk, který trpí zvýšenou kazivostí zubů nebo citlivými krčky, může na použití těchto past rovnou zapomenout,“ dodává.

Mezi zubními pastami prodávanými v drogeriích a v lékárnách, není zásadní rozdíl. Výhodou nákupu v lékárně je možnost nechat si poradit od zdravotnicky vzdělaného personálu. Zásadní je správná technika čištění zubů.

„Technika čištění zubů je jiná než před dvaceti lety, proto se o ní informujte u svého zubaře nebo dentální hygienistky,“ doporučuje Jitka Kropáčková a dodává: „Ti vám také odborně poradí při výběru zubní pasty, pokud už u vás nastaly nějaké zdravotní potíže – krvácení dásní, záněty, bolesti apod., nebo pokud jen chcete zkrášlit svůj úsměv.“

Máte-li malé děti nebo vnoučata, mějte se na pozoru! Dítě by určitě nemělo používat zubní pastu určenou pro dospělé. Děti mají tendenci pastu polykat a zvýšené množství fluoridu v pastě pro dospělé by jim mohlo ublížit.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio