Během pár týdnů by mělo být jasné, kdo bude provozovat Lužickou nemocnici v Rumburku

19. únor 2020 14:53

Během několika týdnů by mohlo být jasné, jak bude v budoucnu vypadat zajištění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku. Pro 55 tisíc lidí z oblasti teď pouze částečně funguje Lužická nemocnice v Rumburku, která je v insolvenci.

Insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová už podala k soudu žádost o souhlas se zpeněžením majetku nemocnice, aby mohla uspokojit věřitele.

Soud by se měl jejím návrhem na souhlas s prodejem majetku nemocnice mimo dražbu zabývat přednostně.

„Myslím si, že budu mít do týdne usnesení, pak už budu moci začít organizovat výběrové řízení. Připravit ty podmínky, za kterých do toho budou moci ti zájemci vstupovat,“ říká Jinochová Matyášová.

Osud Lužické nemocnice je stále nejasný

Ocenění majetku zdravotnického zařízení už je hotové. „Všechno musíme prodat. Celou tu dobu se snažíme najít někoho, kdo si koupí budovu, aby v ní mohl dál provozovat zdravotnické zařízení. Je nepravděpodobné, že by se o to mohl ucházet kdokoliv jiný,“ vysvětluje správkyně a pokračuje: „Když té strategii nebude vyhovovat žádná z nabídek, budeme dělat další kolo.“

Jestli se do výběrového řízení přihlásí Krajská zdravotní, která sdružuje 5 nemocnic v kraji, není vůbec jasné. „Převezmeme Lužickou nemocnici za podmínky, že nám ji pan ministr připraví tak, aby došlo k převzetí a nebyly tam žádné finanční závazky,“ vyjádřil názor krajských radních po dnešním jednání hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

„Bavíme se o převzetí. Ta nemocnice bude minimálně dalších 5 let generovat ztrátu. Odhadované investice jsou tam řádově někde kolem 280 milionů korun,“ doplnil ho náměstek Martin Klika z ČSSD.

Kraj by chtěl vstoupit do varnsdorfské nemocnice. Jeho plán ale naráží na nevoli

Kraj by měl ale zájem vstoupit do městské nemocnice ve Varnsdorfu, která si na svůj provoz vydělá. „Ta nabídka Krajské zdravotní pro to naše zařízení není nikterak výhodná,“ říká varnsdorfský místostarosta Jiří Sucharda.

Krajská zdravotní nabídla městu, že zřídí v tamní nemocnici 2 indikační poradny v oborech, které tam už fungují. „Byli by tam de facto vytěsnění naši lékaři. V tom důsledku by to rozbilo zbytek fungujícího zdravotnického personálu,“ říká ředitel nemocnice Václav Jára.

Vstup Krajské zdravotní si nepřejí někteří zdravotníci z varnsdorfské nemocnice. „Jsme ochotní jít do stávky, protože podle nás jsme momentálně stabilní personálně,“ říká Miroslav Kraus. „Já se naprosto ztotožňuji s kolegou,“ potvrzuje jeho slova Kateřina Hrobníková.

Lužická nemocnice v Rumburku už od začátku února neposkytuje akutní péči, lidé musí za ošetřením do okolních nemocnic. Insolvenční správkyně by zařízení ráda prodala tomu, kdo akutní péči do Lužické nemocnice vrátí.

Spustit audio

Související