Běhají za lepší Litvínov. Přidat se může každý...

13. září 2018

Chtěli pohnout lidmi, a to doslova. Mají snahu o to, aby lidé, kteří s nimi žijí v jednom městě, byli aktivnější a činorodější… Tak jim hodili udičku a chytlo se jich víc než dost.

David Kunik s kamarády založili iniciativu „Rozběhej Litvínov“. Na sociální síti vytvořili skupinu a začali pořádat běžecké rozcvičky. Udali čas a místo a čekali, kdo se přidá.

„Lidé se někdy bojí běhat sami. Někdy se zase stydí za to, jak vypadají. Naše skupina je otevřená všem,“ říká Michal. Jako každou neděli stojí u potoka nad jedním z litvínovských supermarketů a čeká, až se jeho běhající skupina sejde.

„Dvacet, třicet, čtyřicet. To je různé,“ odpovídá na otázku, kolik běžců se tu pravidelně schází. „Paradoxně někdy chodí víc lidí, když je ošklivo. Běháme za každého počasí. I v zimě.“

Před nedávnem pořádali už stou běžeckou rozcvičku a chtěli, aby na ni přišlo alespoň sto lidí. „Povedlo se. Bylo nás sto dvacet. Přijeli i lidi z Lomu, z Braňan nebo z Mostu. Děkujeme.“

Přidaly se i dámy na „kangoo botách“, připomínajících kolečkové brusle, které jsou dole opatřeny pružnými odrazovými plochami. „Já bych to nedal. Je to těžké,“ říká Michal, který se striktně drží běhu. „Běhání jsem musela nechat kvůli kloubům, tohle mi nevadí a je to příjemné,“ vysvětluje jedna z klokaních žen.

Scházející se běžci postupně zaplňují prostranství na začátku cyklostezky, která vede do areálu Nové Záluží. Jsou tam dva okruhy, jeden kratší, druhý delší. Každý běží tolik, kolik zvládne. Cíl je na stejném místě jako start a čeká se tu i na ty nejpomalejší.

„Důležité je, že to zvládli,“ tvrdí David. S „Rozběhej Litvínov“ se hýbou nejen ženy, které chtějí zhubnout, ale i chlapi, kteří si dokazují, že to stále mají. Někteří členové téhle běžecké rodiny mají v nohách půlmaratony i maratony. Tam všude hrdě nosí skupinovou vlajku.

„Jsme rádi, že nám takhle pomáhají s propagací. Smyslem téhle iniciativy ale není natrénovat na maraton. Prostě jen chceme, aby se lidi přestali běhu bát. Aby si k němu našli cestu. Aby byli aktivnější a něco podnikali,“ říkal David, který na trať vybíhá poslední. Až po té, co vyfotí dnešní účast a poskytne rozhovor našemu rádiu.

Spustit audio

Související