Baziliku Sboru českých bratří v Mladé Boleslavi zdobí původní staročeské nápisy

21. listopad 2016
Česko – země neznámá

Ve středočeské Mladé Boleslavi stojí zajímavá stavba. Sbor českých bratří se svým provedením řadí k nejstarším renesančním pseudobazilikám mimo Italii. Připomíná slavnou minulost města v 16. století, kdy se stalo centrem Jednoty bratrské – tedy české protestantské církve.

V Mladé Boleslavi měla Jednota bratrská výjimečnou podporu především v osobě Arnošta Krajíře z Krajku, který stavbu baziliky jako hlavní investor v roce 1544 financoval a který podporoval i českou reformaci. Na stavbu baziliky Sboru českých bratří přispěli ale i další české šlechtické rody.

Jedinečná památka je cenná nejen z hlediska původní renesanční architektury, ale také díky dochovaným staročeským nápisům a výzdobě. Nese stopy vlivu italského renesančního stavitelství. Jako architekt byl povolán Matteo Borgorelli původně z Milána, který vstoupil do služeb Kunráta Krajíře z Krajku a v Mladé Boleslavi postavil i jiné významné renesanční stavby – například mladoboleslavskou radnici.

Sbor českých bratří byl dokončen o Velikonocích roku 1554. Dodnes můžete obdivovat staročeské biblické nápisy v oblasti bývalé apsidy, včetně erbů šlechtických rodů, které na stavbu přispěli. Jedinečný je také původní renesanční strop vyzdobený černými sgrafity. Aby byla černá barva skutečně „černá“, přidávány se do ní prý saze, takže výzdoba vypadá velmi zachovale i dnes.

Původní renezanční strop

Po smrti posledního Krajíře Arnošta byl Sbor uzavřen. Naposledy svému účelu sloužil od Rudolfova majestátu (1609) do Bílé hory (1620), kdy byl trvale uzavřen a přešel do správy katolické církve.

Roku 1787 bylo ve Sboru umístěno vojenské skladiště, což způsobilo narušení stability budovy a značně poškodilo fresky. Na naléhání Spolku krajského muzea koupilo roku 1899 budovu město a umístilo do ní muzeum. Roku 1905 započala celková obnova silně zdevastované památky a v 70. letech proběhla další generální oprava, která Sbor upravila na výstavní a koncertní síň.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.