Banánový chlebíček
Uvedené množství vystačí na dvě formy.
Ingredience
- 2 hrnky mouky (směs polohrubé a hladké)
- tři čtvrtě hrnku třtinového cukru (hrnek o obsahu 250 ml)
- 3 vejce
- čtvrt hrnku oleje
- půl hrnku mléka
- 1 kypřicí prášek
- 3 zralé banány
- citronová šťáva
- tuk a mouka do forem
Postup:
- Vymažeme a vysypeme obě formy – nebo použijeme plech s vyšším okrajem.
- Vejce ušleháme s cukrem do pěny, pak přišleháme olej a mléko.
- Do tekuté směsi zašleháme obě mouky s práškem, přidáme trochu citronové šťávy a nakonec vmícháme 3 vidličkou rozmačkané banány.
- Těsto dáme do forem a vložíme do středně předehřáté trouby.
- Po asi 35 minutách uděláme test špejlí, jestli už je těsto propečené. Závisí to na výšce těsta ve formě nebo na plechu. Když vytáhneme špejli suchou, je dopečeno.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.