Bali ‒ hornatý ráj pro turisty i potápěče

25. červenec 2016

Zlomyslné opice, odpadky na plážích, extrémně drahý alkohol, ale taky překrásná příroda, pohádkové chrámy a usměvaví lidé. Takový je ostrov Bali, kam se dá odcestovat už za levnou letenku kolem 11 tisíc korun. O tomto malém indonéském ostrově jsme si povídali s Milanem Knotkem, který jej letos navštívil.

Když se řekne Bali…

Spousta lidí si představí Karibik – bílé pláže, průzračné moře. Ale takové Bali není. Bali je sopečný ostrov a na většině pláží leží tmavý písek. V moři jsou velké vlny a nedá se v něm snadno plavat. Na plážích vidíme většinou jednoduché dřevěné stánky, kde posedávají surfaři, pijí pivo a dívají se do notebooků nebo mobilů. Skutečný ráj objevíme až v horách ve vnitrozemí.

Milan Knotek odcestoval na Bali na vlastní pěst, bez cestovní kanceláře. Někomu to možná přijde jako dobrodružství, podle něj to ale už v současnosti není nic neobvyklého.

„Na internetu je několik portálů, které nabízejí letenky ve slevách. I na Bali žijí Češi, kteří nocleh turistům zajišťují, a najít je bylo po síti jednoduché. Správce vily nás odvezl z letiště a na letiště, zajistil nám taky objednávku skútrů a auto s řidičem na výlet do hor,“ vysvětluje cestovatel.

Je na Bali bezpečno?

Sopka Batur

„Víc, než v kterékoli evropské zemi. Nejvíc tam kradou opice ‒ konkrétně makakové, třeba u útesů Uluwatu. Přiběhnou, vezmou vám brýle nebo cokoliv nepřipevněného a vy je musíte uplatit ovocem, aby vám to vrátili,“ popisuje Knotek.

Co dělat na Bali? Koupání, nebo turistika po ostrově?

Pokud se chcete jenom koupat, je pro vás Bali zbytečné – jeďte třeba do Bulharska. Ideální je kombinovat koupání a výlety. Bali není velký ostrov, a když si půjčíte skútr, můžete jezdit na zajímavá místa skoro zadarmo. Litr benzínu stojí jen 16 korun.

Na Bali je co objevovat – úchvatné chrámy, krásná příroda ve vnitrozemí se sopkami a vodopády, opičí, ptačí, motýlí parky. Všechno je v dobré dojezdové vzdálenosti, ale Evropan na skútru se musí vypořádat s adrenalinovou dopravou, na kterou není zvyklý.

Na české poměry je totiž na Bali hustý a nepřehledný provoz. Úzké silnice jsou plné skútrů, do toho auta…

„Všichni vás předjíždějí zleva, zprava, po chodníku. Do toho vám v protisměru běží pes… Jezdí se tam ještě k tomu vlevo, takže si musíte dávat obrovský pozor a při odbočování doprava vypnout pud sebezáchovy a do křižovatky prostě vjet. Ono to nějak dopadne. Pravidla silničního provozu, jak je známe u nás, na Bali neexistují, nicméně místní lidé mezi sebou uzavírají jakousi nepsanou společenskou smlouvu, že se nebourá a já tam za 14 dní nehodu opravdu neviděl,“ vzpomíná Milan Knotek.

Jaká místa byste rozhodně měli navštívit?

Západy slunce na pláži Berawa jsou neuvěřitelné

Na Bali je spousta míst, která turistům učarují. Například Uluwatu na jižním cípu ostrova. Jde o takovou malou čínskou zeď, pod kterou leží úžasné útesy z dobrodružných filmů o pirátech.

Vynechat byste neměli ani návštěvu romantického mořského chrámu Tanah Lot stojícího na skále, na kterou se dostanete jen za odlivu. Za vidění stojí i město Ubud, kulturní centrum Bali s trhy a galeriemi. Můžete taky navštívit okolní ostrovy Gili, Lombok nebo Lembongan, potápět se tam a pozorovat v moři manty.

„Mě nejvíc zaujal chrámový komplex Gunung Kawi z 11. století, což jsou sedm metrů vysoké hrobky vytesané ve skále. Moc se mi líbily také velké rýžové terasy Jatiluwih pod sopkou,“ dodává cestovatel.

Bali – ostrov sopek

Sopky na Bali nejsou v současnosti aktivní, naposledy tu soptilo v 60. letech. Na Bali se chodí na dvě sopky – lehký výstup můžete absolvovat na sopku Batur velkou jako naše Sněžka. Obtížnější výšlap je na Gunung Agung, která má přes 3 000 metrů. Tam putují hlavně mladí lidé pozorovat romantický východ slunce. Příroda kolem sopek je úchvatná, připomíná prales s palmami, vodopády, do toho rýžová pole, malé vesničky, úžasné výhledy do údolí.

Jací jsou na Bali lidé?

Jeden z mnoha obřadů na Bali

„Úžasní, většinou milí, nevystresovaní, ochotní. Na Bali není velká chudoba, nikde nevidíte žebráky nebo slumy, lidi jsou v pohodě, i chudí mají co jíst. Žijí tam většinou hinduisté, kteří pořád něco slaví, provádějí zajímavé rituály s tanci a krásnými maskami, neustále nosí někam obětiny, aby si usmířili bohy, duchy a démony. Všude na zemi vidíme malé misky z palmových listů, ve kterých je rýže, vonné tyčinky, květiny. Čech žijící na Bali nám řekl, že za obětiny utrácejí mnozí třeba dvě třetiny měsíčních příjmů,“ odpovídá Milan Knotek.

Existuje na Bali rozsáhlá prostituce, jako třeba v Thajsku? Jak je to s cenami, je tam pro našince levně? Vyplatí se vyrazit na dovolenou na Bali a co odtamtud přivézt jako suvenýr? To už se dozvíte ze záznamu celého rozhovoru!

Spustit audio