Azylové domy a noclehárny v Ústeckém kraji se začínají plnit lidmi bez domova

8. prosinec 2022 10:09

Noclehárny a azylové domy v Ústeckém kraji v zimě zažívají zvýšený zájem lidí bez domova. Ti mohou dostat nejen střechu nad hlavou, ale také teplou polévku. Kromě toho vyrážejí také sociální pracovníci do terénu a pomáhají těm, kteří i přes nepřízeň počasí zůstávají venku.

Podle posledních informací od terénních sociálních pracovníků z Ústí nad Labem lidí bez domova přibývá. Jde hlavně o seniory nebo lidi s handicapem – těm se teď pracovníci věnují nejvíc. Pomáhají například i sehnat lékaře.

Současně lidem rozdávají také KPZ balíčky – komunitní podporu zdraví. Uvnitř lidé najdou základní hygienické a zdravotní potřeby, navíc teď do balíčků přidávají i funkční prádlo, teplé ponožky a rukavice.

V nocležně azylového domu v Děčíně mají osm míst. Podle vedoucí Markéty Rýdlové mají každou noc zatím z 80 procent obsazenou. Podobně jsou na tom s místem v noclehárnách organizace Naděje v Lovosicích, Prunéřově a v Klášterci nad Ohří.

Oblastní ředitelka Michaela Lutišanová uvedla, že zatím několik míst v Lovosicích, Prunéřově i v Klášterci nad Ohří zbývá. Z 90 procent jsou zaplněné prostory chomutovské noclehárny K srdci klíč a plno mají i Charitě v Litoměřicích.

Azylová centra mají připravené i krizové židle

Pokud venkovní teploty klesnou pod bod mrazu, nebo se přes den pohybují kolem nuly, mohou lidé bez domova využívat i takzvanou teplou, nebo také krizovou, židli. Tato služba funguje většinou od osmi hodin večer do časného rána.

V denním centru v teplických Řetenicích mají podle Barbory Vernerové 10 takových židlí. Jakub Ružbatský z Charity Litoměřice zmínil, že mají osm míst označených jako krizová židle. Z toho jsou tři vojenská lůžka.

Pokud se zaplní i tato místa, pak mají k dispozici ještě dvě nouzová venkovní iglú. Krizové židle provozují také třeba v křesťanském společenství Jonáš v Děčíně.

Za pobyt v azylových domech a noclehárnách, kde jsou klasická lůžka, se platí od 30 do 50 korun za noc. Krizové židle jako takové jsou pak mimořádným opatřením – za ně lidé bez domova neplatí nic.

Spustit audio

Související