Až 13 nových větrných elektráren by mohlo vyrůst u Petrovic

31. srpen 2017

Petrovice na Ústecku otevřely cestu pro stavbu parku větrných elektráren. Zastupitelé totiž schválili zadání změny územního plánu obce. Podle návrhu by tak poblíž Petrovic a Krásného Lesa mohlo vzniknout až 13 větrníků. Jestli investor skutečně větrné elektrárny postaví, ukážou až další jednání.

Jednání zastupitelů v Petrovicích provázela velmi zjitřená atmosféra. Podle Vladimíra Charváta, který pro investora projektuje změnu územního plánu, by mohlo v budoucnosti u obce vyrůst až 13 větrných elektráren. Umístěné by byly v blízkosti dálnice D8, kolem takzvané Mordové rokle.

„Uvidíme, kolik jich projde. Nejvíc to bude záležet na podmínkách ochrany přírody a krajiny,“ dodává Charvát.

Zastupitelé nakonec zadání změny územního plánu schválili. Proti byl například Petr Zámostný z ODS. Podle něj už stačí blízká dálnice, větrné elektrárny už u Petrovic a Krásného lesa nechce: „Rámus od dálnice už je takhle dost velký. A pokaždé, když půjdu do práce, to budu mít na očích. Myslím si, že je to nesmysl.“

Pro byl naopak nezávislý starosta Petrovic Zdeněk Kutina. Pokud investor postaví opravdu všech 13 plánovaných elektráren, mohla by si obec přijít až na 8 milionů korun ročně. „Máme sepsanou smlouvu v tom smyslu, že z každého zrealizovaného větrníku budeme mít 600 tisíc ročně,“ upřesňuje Kutina.

Investor je ale v podstatě na začátku. Teď musí sehnat všechna potřebná povolená a dokumenty, jako například posouzení vlivu větrných elektráren na životní prostředí, nebo územní rozhodnutí a stavební povolení.

V obci už dvě větrné elektrárny stojí – v roce 2006 si lidé v Petrovicích odhlasovali, že jejich maximální počet nepřesáhne 15 kusů.

autor: bach
Spustit audio