Autíčka jako na klíček

8. leden 2006

Ve městech už pro samé auto není k hnutí a je tedy načase vymyslet nějaký nový dopravní prostředek pro ty, kteří se touží po městských centrech přesouvat z místa na místo pokud možno nikoliv hromadně, ale sólo a podle své vlastní vůle. (Planetárium 2/2006)

Nejlepší by byla nějaká kombinace osobní a městské hromadné dopravy, řekli si vědci z prestižního Massachusettského technologického institutu v Bostonu a pak si možná zašli na nákup do nějakého supermarketu. Pohled na dlouhé řady nákupních vozíků jim nejspíš vnukl nápad, z něhož povstal projekt elektrického, dvoumístného, lehce uskladnitelného a hlavně veřejně sdíleného vozu. Na strategických místech ve městě, například u stanic metra nebo autobusu, na letištích a u nákupních center, by byla parkoviště těchto malých vozů, které by se půjčovaly stejně jako vozíky v supermarketu.
Městská vozítka nové generace nebudou mít motor v klasickém slova smyslu, ani řadící páku. Pohánět je bude zařízení, nazvané svými tvůrci "kolečkový robot", vybavené elektromotorem. Koly vozu bude možné otáčet o 360 stupňů, což umožní jízdu všemi směry, třeba i do stran. Tenké programovatelné displeje umožní přebarvení interiéru i karosérie vozítka podle přání uživatele, právě tak bude možné na míru přizpůsobit palubní desku. Vozy nebudou mít bezpečnostní pásy ani airbagy, v jejich vybavení však najdete "citlivá" sedadla, schopná zaznamenat náraz. Při jejich konstrukci by měla posloužit speciální látka, která dovede za pouhou miliardtinu sekundy změnit své skupenství z tekutého na pevné. Bude tak schopná utlumit náraz a pasažéra doslova přikovat do sedadla.
Koncept nového městského vozu by měl být bostonskými vědci dokončen ještě v tomto roce. Pak už se chopí iniciativy výrobci automobilů a přijde čas na výrobu prototypu. Kdy a zda vůbec budou tato "stohovatelná" vozítka jezdit po světových metropolích ukáže až čas. Nejdřív se totiž bude muset změnit myšlení většiny automobilistů, kteří zatím vytrvale lpí na pohodlí vlastního vozu. Bude se jim chtít řídit auto, které nebude jejich, ale všech?

Frederik Velinský
Zdroj:
Zpráva ČTK z 30. prosince 2005.

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá obvykle v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

Spustit audio